Kuo puošite stalą per Velykas? Siūlome jums išmėginti šį receptą

Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje

Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukeliamos emocijos – išties šventiniai.

Velykinių kepinių papročiai pasaulyje

Lietuvių velykiniuose papročiuose pyragas turi labai stiprias tradicijas. Įvairiuose regionuose šeimininkės skirdavo ypatingą dėmesį pyrago minkymui ir kepimui, o iškepus jis užimdavo svarbiausią vietą ant stalo – šalia margučių. Tiesa, kai kuriuose namuose dažniau sutinkamas patiekalas buvo Velykų boba – tai aukštas pyragas, sietinas su mitologine būtybe Velyke, o štai pynutės imtos kepti kiek vėliau. Jų kepimui naudotos mielės, todėl pynės būdavo purios, minkštos ir itin mėgstamos vaikų. Kai kuriose šeimose pynių receptai būdavo perduodami iš kartos į kartą, tad šiandien galima sutikti įvairių šio skanėsto interpretacijų.

Kitose tautose panašūs pyragai taip pat buvo ir tebėra populiarūs. Ukrainoje ir Lenkijoje Velykų stalą įprasta puošti tradicinėmis Babkomis – mielinės tešlos pyragu, pilnu sviesto, kiaušinių ir būtinai razinų. Beje, Babkas tikintieji neša laiminti į bažnyčia ir tik tuomet patiekia valgyti.

Italai turi paprotį kepti šventinę Velykų duoną, kurios forma primena viščiuką arba zuikutį. Duonoje visuomet įkepamas kiaušinis, o sakralumo šiam kepiniui suteikia pašventinimas bažnyčioje. Graikai Velykoms kepa tradicinius sausainius Koulourakia, kurie savo forma primena mūsų kraštuose sutinkamas pynutes. Šie sviestiniai sausainiai yra apibarstomi sezamu, pasižymi minkštu, lengvu skoniu. O štai Kroatijoje Velykoms populiaru kepti Sirnica – saldžią apvalios formos duoną, kurios viduje suformuojamas kryžius, simbolizuojantis Kristaus nukryžiavimą. 

Ant Velykų stalo – ne tik tradiciniai kepiniai

 Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, jog intensyvus gyvenimo tempas diktuoja savo sąlygas, todėl didelė dalis žmonių šiai didžiajai pavasario šventei vis tik perka jau pagamintus konditerijos gaminius.

„Šiemet asortimente pirkėjams galime pasiūlyti Velykų bobą iš mielinės tešlos ir velykinius avinėlius. Tai labiau tradiciniai kepiniai, tačiau kasmet stebime pirkėjų susidomėjimą ir norą įsigyti įdomesnių šventinių kepinių. Velykos, kaip ir kitos didžiosios metų šventės, yra tas laikas, kuomet desertai pirkėjų krepšeliuose užima svarbią vietą, todėl stengiamės pasiūlyti kuo įvairesnių pasirinkimų“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, Velykų laikotarpis konditeriams ir kepėjams yra itin intensyvus. „Kepame ne tik jau tradicija tapusius kepinius, bet ir specialiai šiai pavasario šventei dekoruotus tortus, pyragus, sausainius. O likus kelioms savaitėms iki šventės apsukos smarkiai sustiprėja – tenka pagaminti dvigubai daugiau nei įprastai“.

Lengvai pagaminimas pynės receptas

 Pasak N. Juchnevič, pasigaminti pynę namuose nėra sudėtinga, tačiau tam reikia šiek tiek laiko. „Velykos – tai šeimos šventė, todėl skirkite šiek tiek laiko ir paverskite pynės kepimą šeimos ritualu. Procesas tikrai patiks vaikams, o rezultatas – visiems susirinkusiems prie šventinio stalo“, – sako N. Juchnevič.

Šioms Velykoms IKI kepyklų vadovė rekomenduoja išsikepti tikrą lietuvišką pynę, išsiskiriančią traškia pluta ir puriu vidumi.

Reikės:

 375 g kvietinių miltų; 6 g druskos; 5 g sausų mielių 10 g cukraus; 55 ml alyvuogių aliejaus; 200 ml vandens; kiaušinio trynys (aptepimui).

Gaminimas:

 Į dubenį su šiltu vandeniu berkite mieles ir 125 g miltų, viską gerai išmaišykite ir palikite pusvalandžiui. Vėliau ten pat suberkite cukrų, druską ir supilkite aliejų. Palaipsniui berkite likusius miltus ir viską išmaišykite. Iš pradžių tešla bus lipni, todėl minkykite, kol ji taps elastinga. Padėkite tešlą kuriam laikui į sausą, šiltą vietą – ji turi pakilti dvigubai. Paruoštą tešlą padalinkite į tris dalis, kiekvieną jų iškočiokite į juosteles ir jas susukite į volelius. Iš gautų volelių pinkite pynę.

Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir ant jos perkelkite supintą pynę. Palikite ją stovėti 1,5 val. Kai pynė pakils, jos paviršių aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.

Pynei iškepus, ją galima apibarstyti sezamo sėklomis, cukrumi ar kokoso drožlėmis. Skanaus!

ELTA
Receptas Pynė Velykos Skanaus Šventės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

ŽALIOJI STRATEGIJA VERSLUI
Rugsėjo 13 d. Alytuje susitiko ekonomikos ir finansų ekspertai, žaliosios politikos atstovai bei socialiai atsakingo verslo konsultantai ir drauge ieškojo geriausių sprendimų, padėsiančių užtikrinti ekonominį Alytaus regiono augimą ir konkurencingą ateitį.  Alytus, kaip ir kiti regionai, šiuo metu susiduria su sudėtingais iššūkiais – emigracija, darbo vietų stoka, todėl nedelsiant būtina imtis priemonių, gerinančių gyvenimo sąlygas, įsidarbinimo galimybes...
JAUNIMO PARKAS -GRILIO ZONA
Alytaus jaunimo parke nuo vienos iš neseniai įrengtų grilio zonų šiandien sklido kepsnių kvapas – kepsnius čia ruošė prijuostes užsirišę Alytaus miesto savivaldybės vadovai. Kol skrudo kepsniai, Alytaus miesto savivaldybės vadovai susirinkusiems žiniasklaidos atstovams pristatė grilio zoną ir tolimesnius Jaunimo parko plėtros planus.  „Džiaugiuosi, kad Jaunimo parkas tampa ne tik vaikų pramogų zona, bet ir suaugusiųjų laisvalaikio praleidimo vieta. Jį mes...
Pirmoji ankstyvo ryto valanda
Apie sveiko gyvenimo būdo įpročius, kurie nieko nekainuoja, bet dovanoja daug ką – gerą savijautą, šypseną ir sėkmingą dieną  žiūrėkite vaizdo reportaže  Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė dalijasi praktiniais ankstyvo ryto – geros dienos pradžios – patarimais su Sveiko gyvenimo būdo įpročių 7 savaičių iššūkio dalyviais.  „Pirmoji ankstyvo ryto valanda yra labai svarbi mūsų gyvenime. Pasitikime ją su šypsena, dėkingumu, meditaci...
„Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“
Rugsėjį startuoja alytiškių jau spėtas pamėgti renginių ciklas kiek rėksmingu pavadinimu „Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“. Jau trečiąkart Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos organizuojamuose literatūriniuose susitikimuose vėl švytės tiek patyrusių literatūros grandų, tiek naujų, savitai ir ryškiai sužibusių kūrėjų asmenybės ir talentai. Ir vėl ieškosime skirtingų kartų rašytojų kūrybinės sanglaudos ar priešpriešos. Šiuolaikinės lietuvių literatūros įdomyb...
Įvairios
Atvykus į oro uostą ne vienam keliautojui sukirba klausimas – kaip kuo greičiau ir be vargo praeiti keleivių saugumo patikrą? Aviacijos ekspertai teigia, kad ji tetruks vos kelias minutes, jei kai kuriuos darbus padarysite dar būdami namuose ir prisiminsite, kokių daiktų į bagažą dėti negalima. Skysčius geriau susipakuoti dar namuose Oro uoste prieš aviacijos saugumo patikrą keleivių prašoma pateikti kai kuriuos iš savo vežamų asmeninių daiktų, pavyzdžiui,...
Įvairios
Skrydžių baimė apkartina didelės dalies žmonių keliavimą, atostogas, sukelia įvairių nepatogumų. Ir nors to priežasčių yra daugybė, tačiau kiekvienu atveju žmonėms įmanoma padėti, teigia 25 metų patirtį aviacinės psichologijos srityje turinti psichologė, VGTU ir VU dėstytoja dr. Liudmila Lobanova. „Visi dėl kažko nerimauja. Keliaujant lėktuvu nerimas atsiranda dar prieš skrydį, net nepasiekus oro uosto – norima nepavėluoti, neužtrukti saugumo patikroje ir...
Sportas
Lietuvos rinktinės žygis FIBA pasaulio taurėje baigsis jau po antrojo etapo – tai paaiškėjo po to, kai Dainiaus Adomaičio auklėtiniai L grupės rungtynėse 78:75 (14:26, 26:24, 14:15, 21:13) nusileido Prancūzijos komandai ir prarado net ir teorinius šansus žengti į tolimesnį etapą. Tuo tarpu kelialapius į ketvirtfinalį užsitikrino Prancūzijos ir Australijos komandos, kurios, likus vienerioms grupės rungtynėms, Lietuvos komandą lenkia dviem pergalėmis. Po pir...
Sportas
Lietuvos krepšininkai (2-1) FIBA pasaulio taurės turnyro H grupės mače su australais (3-0) ilgai vijosi varžovus, ketvirtame kėlinyje jau turėjo iniciatyvą savo rankose, tačiau nesėkmingai sužaidė dvikovos pabaigą ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą 82:87 (19:27, 22:25, 19:16, 22:19). Toks rezultatas reiškia, jog lietuviai H grupėje liko antroje vietoje ir kito etapo varžybas pradės be įskaitinės pergalės. L grupės kovose lietuvių lauks Prancūzijos ir D...
Alytaus kraštotyros muziejuje atidaroma paroda „Vandenų kultūrinė atmintis: gyvenimas prie Nemuno“
Senos pušys tyliai gaudžia Seno Nemuno krantuos... Ir galvoji atsisėdęs Ant smėlėtų akmenų... O senelių gyvos pėdos Žiba smėlyje krantų.   Antanas Jonynas   Ką gali upė? Maitinti, įkvėpti, bauginti, džiuginti, saugoti ir griauti... Rugsėjo 5 d. 17 val. Alytaus kraštotyros muziejuje atidaroma paroda „Vandenų kultūrinė atmintis: gyvenimas prie Nemuno“. Tai pasakojimas apie panemunių gyventojų vargus ir džiaugsmus. Kokias vandens pramogas teikė Nemunas XX a.,...