3 nesudėtingi receptai kavos ir desertų mėgėjams

Daugeliui įprasta pietus ar vakarienę užbaigti desertu. O skanumynas ir kava – klasika tapęs derinys po pagrindinio patiekalo. Jei be jo neįsivaizduojate savo savaitės, kodėl neišmėginus tokios kombinacijos kiek kitaip? Kavos ekspertė siūlo šį gėrimą naudoti ir desertų gamyboje.

„Mėgstate pasilepinti ir kava, ir skanėstu? Teisingai parinktas jų derinys gali sukurti įsimintiną skonį. Tačiau kava, panaudota gardumyno gamyboje, lygiai taip pat padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Tad kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte ir nepalepinus gomurio naujais atradimais?“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ mokymų apie kavą ir kavos aparatus vadovė Ieva Kulikauskienė.

Pasak I. Kulikauskienės, skirtingos kavos rūšys gali papildyti norimo skanumyno skonį, subtiliai išryškinti kitus ingredientus ar netgi juos nustelbti: „Arabikos ir robustos kavos pupelės – populiariausios, o jų skirtingų skonių yra tikrai plati paletė. Arabikos sutinkame įvairesnį skonių spektrą, o robustos turi daugiau kofeino ir kiek stipresnį skonį. Tad galime atrasti tiek saldžios, tiek rūgščios ar netgi karčios kavos. Tačiau ji pasižymi kompleksiškumu ir turi įvairiausių poskonių – karamelės, vaisių, riešutų, šokolado, gėlių ar prieskonių. Žinodami, kurie ingredientai dera tarpusavyje ar vieni kitus išryškina, galite su kava eksperimentuoti ir maisto gamyboje.“

Ruošiant desertus su kava, nebūtina kiekvieną kartą griežtai vadovautis receptais. Kavos ekspertė I. Kulikauskienė pataria nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmą kartą namie pagaminus desertą norėsis ryškesnio kavos skonio, kitą kartą jos kiekį galima padidinti, ruošti stipresnę ar išmėginti kitą rūšį – tik taip atrandamas „aukso viduriukas“ ir mėgstamiausias skonis.

„Tradicinį italų desertą „Panna Cotta“ galite pagardinti stipriu espreso kavos puodeliu. Ryškus skonis su šokolado kartumu išsiskirs iš kitų ingredientų ir ragaujant jau pagamintą skanumyną, jį tikrai jausite. Jei desertas – itin saldus, espresas padės subalansuoti skonius.

Ruošiant pyragą ar kitokį gardėsį su riešutais, vaisiais ar uogomis ir kava, išmėginkite tas rūšis, kuriose yra jaučiamos atitinkamų skonių natos. Pavyzdžiui, pyragui su riešutais, rinkitės kavą su riešutų atspalviu, kepiniams su uogomis – uogų poskoniais pasižyminčias rūšis. Tai padės išryškinti ir sustiprins pagrindinius gardumynų akcentus“, – pataria I. Kulikauskienė.

Kavos ekspertė rekomenduoja išmėginti šiuos lengvai pagaminamus desertus su kava.

„Panna Cotta“ su kava

Ingredientai:

45 g cukraus pudros

2 v. š. želatinos

200 ml stiprios espreso kavos

180 ml riebios grietinėlės

1 vanilės lazdelės

110 ml vandens

Gaminimas:

Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius.

Kavos ir graikinių riešutų pyragas

Ingredientai:

50 g rudojo cukraus

190 g cukraus

Didelės saujos graikinių riešutų

Žiupsnelio cinamono

100 g sviesto

2 kiaušinių

150 g miltų

150 ml natūralaus jogurto

Šlakelio vanilės ekstrakto

3 a. š. šviežiai maltos kavos

1 a. š. kepimo sodos

Šlakelio aliejaus

2 a. š. miltų pabarstymui

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų. Nedideliame indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos. Sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite. Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.

Kavos kremas su plakta grietinėle

Ingredientai:

250 g cukraus

8 kiaušinių trynių

20 g želatinos

500 ml grietinėlės

200 ml espreso kavos

Gaminimas:

Paruoškite reikiamą kiekį espreso kavos. Trynius gerai išplakite su 200 g cukraus ir supilkite į puodą. Tuomet įpilkite atvėsintą kavą ir lėtai kaitinkite, kol sutirštės. Tik neužvirinkite! Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsinkite nuolatos maišant plakimo šluotele. Išplakite grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišykite kremą, supilkite paruoštą želatiną. Tuomet sukrėskite į formeles ir palikite atvėsti. Sustingus išverskite iš formelių ir patiekite su trintų uogų padažu.

BNS
Kava Desertas Receptas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Šv.Velykų rytas
Ankstų šv.Velykų rytą, tekant saulei (6 val. 08 min.) Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“ kviečia išsimaudyti Dailidės ežerėlyje, siekiant grūdinti ne tik fizinį, bet ir dvasinį kūnus.  Balandžio 21 d. nuo 6 val. ryto pamankštinsime kūną, mintimis susiliesime su gamta ir savimi, o tekant saulei, išsimaudysime po atviru dangumi.  Pasak senolių, svarbiausia šv.Velykų rytą prieš patekant saulei išsimaudyti atvirame vandens telkinyje. Anksčiau lietuviai tikėjo,...
Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė
Kaip ir kasmet, balandžio 23-29 dienomis visose šalies bibliotekose vyks Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šių metų Lietuvos bibliotekų savaitės tema „Ateik – sužinok ir išmok“ primena apie neišmatuojamas galimybes visiems bibliotekų lankytojams. 19-ąją nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę bibliotekos siūlys pasinerti į kūrybinių ieškojimų ir atradimų pasaulį: išmokti valdyti 3D spausdintuvus ir robotus, išmaniaisiais įrenginiais kurti meno objek...
Alytaus irklavimo klubas „Srautas“
Sekmadienį Alytaus irklavimo klubo „Srautas“ sportininkai baidarių slalomo sezoną pradėjo Lietuvos taurės varžybomis Vokės upėje, Grigiškėse. Į varžybas susirinko pajėgiausi Lietuvos ir Baltarusijos baidarių slalomo irkluotojai. Po įtemptų varžybų alytiškiai iš Grigiškių grįžo su trimis medaliais.Pajėgiausioje vyrų baidarių klasėje į finalą po kvalifikacinių plaukimų pateko du alytiškiai, 2017 ir 2018 metųLietuvos čempionas Mantas Atmanavičius kvalifikacij...
Laisvalaikis
Draudimas nuo vasario 1 d. žvejoti lydekas, kuris yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, šiemet balandžio 20-ąją jau nebegalios, nes ši paskutinė draudimo diena yra šeštadienis. Taigi balandžio 20 d. jau galima žvejoti lydekas, taip pat žvejoti masalui naudojant žuvelę. Pagal minėtąsias taisykles balandžio 20-ąją turėtų įsigalioti žuvų apsaugai neršto metu skirti draudimai: draudimas žvejoti 400 m zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kaun...
Alytaus "Prekybos-Paramos" komanda IR LEMTINGAS AUKSINIS SETAS
Neįtikėtina drama, fantastiško lygio tinklinis, pilnutėlė Palangos arena, skausmo ašaros ir begalinis džiaugsmas. Toks buvo sekmadienį įvykęs antrasis TOP SPORT Lietuvos moterų čempionato finalas.  Kauno "Kauno-VDU" komanda sekmadienį po dramatiškos kovos 2-3 (23:25, 21:25, 25:20, 25:18, 12:15) pralaimėjo Baltijos čempionei Alytaus "Prekybos-Paramos" komandai, kuri atsirevanšavo už šeštadienį patirtą nesėkmę 2-3. Tai reiškė, kad Lietuvos čempionių likimas...
Toks karjeros centro modelis užsienio šalyse jau sėkmingai veikia
Penktadienį Alytuje duris atvėrė pirmasis Lietuvoje regiono karjeros centras jaunimui KARJERAS. Nuo šiol po vienu stogu jaunas žmogus gaus visas reikalingas karjeros valdymo paslaugas – nuo individualių konsultacijų, informacijos apie praktiką ir savanorystę mieste iki verslumo skatinimo. Jaukioje ir patrauklioje erdvėje jaunimas nuo 14 iki 29 metų konsultuotis galės nuo pirmadienio iki ketvirtadienio.  Užimtumo tarnybos Jaunimo darbo centro patalpose įsik...
Žaliasis lankas
Nenumaldomai artėjant Pasaulio čempionatui Olandijoje, norėdami maksimaliai jam pasiruošti, šį savaitgalį į Latviją vyko alytiškės lankininkės “Žaliojo lanko” atstovės Kristina Abramaitytė, Paulina Ramanauskaitė, jų trenerė Inga Timinskienė bei klubo treneris Ugnius Timinskas.Paklausta kaip sekėsi varžybos ir kodėl būtent tokias pasirinko, trenerė Inga pakomentavo: “Žinoma varžybos dar labai ankstyvos ir orai dar tikrai nėra idealūs šaudymui lauke, tačiau...