3 nesudėtingi receptai kavos ir desertų mėgėjams

Daugeliui įprasta pietus ar vakarienę užbaigti desertu. O skanumynas ir kava – klasika tapęs derinys po pagrindinio patiekalo. Jei be jo neįsivaizduojate savo savaitės, kodėl neišmėginus tokios kombinacijos kiek kitaip? Kavos ekspertė siūlo šį gėrimą naudoti ir desertų gamyboje.

„Mėgstate pasilepinti ir kava, ir skanėstu? Teisingai parinktas jų derinys gali sukurti įsimintiną skonį. Tačiau kava, panaudota gardumyno gamyboje, lygiai taip pat padeda atsiskleisti skirtingoms ingredientų savybėms ir sukurti išskirtinį gardumą. Tad kodėl nepasimėgavus kasdiene kofeino doze skaniame deserte ir nepalepinus gomurio naujais atradimais?“, – sako parduotuvių tinklo „Kavos draugas“ mokymų apie kavą ir kavos aparatus vadovė Ieva Kulikauskienė.

Pasak I. Kulikauskienės, skirtingos kavos rūšys gali papildyti norimo skanumyno skonį, subtiliai išryškinti kitus ingredientus ar netgi juos nustelbti: „Arabikos ir robustos kavos pupelės – populiariausios, o jų skirtingų skonių yra tikrai plati paletė. Arabikos sutinkame įvairesnį skonių spektrą, o robustos turi daugiau kofeino ir kiek stipresnį skonį. Tad galime atrasti tiek saldžios, tiek rūgščios ar netgi karčios kavos. Tačiau ji pasižymi kompleksiškumu ir turi įvairiausių poskonių – karamelės, vaisių, riešutų, šokolado, gėlių ar prieskonių. Žinodami, kurie ingredientai dera tarpusavyje ar vieni kitus išryškina, galite su kava eksperimentuoti ir maisto gamyboje.“

Ruošiant desertus su kava, nebūtina kiekvieną kartą griežtai vadovautis receptais. Kavos ekspertė I. Kulikauskienė pataria nebijoti eksperimentuoti. Jei pirmą kartą namie pagaminus desertą norėsis ryškesnio kavos skonio, kitą kartą jos kiekį galima padidinti, ruošti stipresnę ar išmėginti kitą rūšį – tik taip atrandamas „aukso viduriukas“ ir mėgstamiausias skonis.

„Tradicinį italų desertą „Panna Cotta“ galite pagardinti stipriu espreso kavos puodeliu. Ryškus skonis su šokolado kartumu išsiskirs iš kitų ingredientų ir ragaujant jau pagamintą skanumyną, jį tikrai jausite. Jei desertas – itin saldus, espresas padės subalansuoti skonius.

Ruošiant pyragą ar kitokį gardėsį su riešutais, vaisiais ar uogomis ir kava, išmėginkite tas rūšis, kuriose yra jaučiamos atitinkamų skonių natos. Pavyzdžiui, pyragui su riešutais, rinkitės kavą su riešutų atspalviu, kepiniams su uogomis – uogų poskoniais pasižyminčias rūšis. Tai padės išryškinti ir sustiprins pagrindinius gardumynų akcentus“, – pataria I. Kulikauskienė.

Kavos ekspertė rekomenduoja išmėginti šiuos lengvai pagaminamus desertus su kava.

„Panna Cotta“ su kava

Ingredientai:

45 g cukraus pudros

2 v. š. želatinos

200 ml stiprios espreso kavos

180 ml riebios grietinėlės

1 vanilės lazdelės

110 ml vandens

Gaminimas:

Želatiną užpilkite šiltu vandeniu. Ištirpinkite kartu su cukraus pudra. Ją galima keisti ir cukrumi, tačiau teks ilgiau tirpinti. Grietinėlę šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies kartu su vanilės lazdele, tik nepamirškite jos paskui išimti. Dalį želatinos įmaišykite į paruoštą espreso kavą, o kitą – į grietinėlę. Į indelius pilkite abu mišinius – kavos ir grietinėlės – juos sluoksniuojant. Įpylus vieną sluoksnį, reikia palaikyti šaldytuve, kol sustingsta, tik tada pilti kitą. Ir taip, kol supilsite visus paruoštus mišinius.

Kavos ir graikinių riešutų pyragas

Ingredientai:

50 g rudojo cukraus

190 g cukraus

Didelės saujos graikinių riešutų

Žiupsnelio cinamono

100 g sviesto

2 kiaušinių

150 g miltų

150 ml natūralaus jogurto

Šlakelio vanilės ekstrakto

3 a. š. šviežiai maltos kavos

1 a. š. kepimo sodos

Šlakelio aliejaus

2 a. š. miltų pabarstymui

Žiupsnelio druskos

Gaminimas:

Nedidelę skardą (20 cm x 20 cm) plonai ištepkite aliejumi ir apibarstykite dviem šaukšteliais miltų. Nedideliame indelyje sumaišykite rudąjį cukrų, maltus riešutus, cinamoną ir 1 arbatinį šaukštelį šviežiai maltos kavos. Sviestą ištirpinkite, suberkite cukrų ir permaišykite. Įmuškite kiaušinius, gerai juos išplakite, tuomet supilkite jogurtą, vanilės ekstraktą, įberkite kepimo sodą ir druską. Po truputį vis maišant, suberkite miltus, likusią kavą. Išmaišykite iki vientisos masės, tačiau nepersistenkite. Pusę tešlos supilkite į skardą ir pabarstykite puse pasiruošto kavos, rudojo cukraus ir riešutų mišinio. Atsargiai užpilkite likusią tešlą ir apibarstykite mišiniu. Pašaukite į 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Jei į pyragą įsmeigtas ir ištrauktas dantų krapštukas bus sausas, pyragas paruoštas. Prieš pjaustant ir patiekiant pyragą, leiskite jam 10 minučių atvėsti.

Kavos kremas su plakta grietinėle

Ingredientai:

250 g cukraus

8 kiaušinių trynių

20 g želatinos

500 ml grietinėlės

200 ml espreso kavos

Gaminimas:

Paruoškite reikiamą kiekį espreso kavos. Trynius gerai išplakite su 200 g cukraus ir supilkite į puodą. Tuomet įpilkite atvėsintą kavą ir lėtai kaitinkite, kol sutirštės. Tik neužvirinkite! Paruoštą trynių ir kavos kremą atvėsinkite nuolatos maišant plakimo šluotele. Išplakite grietinėlę ir 50 g cukraus. Į ją po truputį įmaišykite kremą, supilkite paruoštą želatiną. Tuomet sukrėskite į formeles ir palikite atvėsti. Sustingus išverskite iš formelių ir patiekite su trintų uogų padažu.

BNS
Kava Desertas Receptas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Įvertinimų nėra
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Jewish Art Festival In Lithuania
Alytaus Jurgio Kunčino viešoji biblioteka vieną gruodžio vidurio vakarą virto džiazo namais. Čia nuskambėjo paskutiniai festivalio „Jewish Art Festival In Lithuania“ akordai. Festivalį uždarė žinomo lenkų muzikanto Mikolajaus Trzaskos ir lietuvių atlikėjo Arkadijaus Gotesmano koncertas „Susitiksime Alytuje“. Koncerte skambėjo džiazo improvizacijos žydų folkloro muzikos motyvais. Sunkiai kas bepamena, kad bibliotekoje susirinkusi publika šauktų „bravo“ ir p...
Birutė Jonuškaitė
Rašytoja Birutė Jonuškaitė, pakvietusi alytiškius į susitikimą Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje, sukūrė nuoširdžią ir nepretenzingą renginio atmosferą. Neskubriai besivyniojant rašytojos pašnekesiams su bibliotekos renginių vedėja Leokadija Sušinskaite, pamažu atsiskleidė kūrybos užkulisių slėpiniai. Apie knygų personažus buvo kalbama lyg apie senus pažįstamus – gyvus, tikroviškus ir nebūtinai „prilimpančius prie dūšios“. „Ištisai gyveni su tais perso...
Dovanos eglės šakas
Gruodžio 20 d. nuo 12 val. Rotušės aikštėje Valstybinių miškų urėdijos miškininkai gyventojams dovanos eglės šakas!
Gamta
Žalingi šeimininko įpročiai atsiliepia ir augintiniams. Minint tarptautinę veterinarijos dieną, gydytojai veterinarai primena, kad šeimininkui rūkant neišvengiamai kenčia ir jo augintinis. „Užupio veterinarijos klinikos“ gydytojos veterinarės Ievos Kirchovaitės teigimu, augintiniams, gyvenantiems namuose, kur yra rūkoma, o patalpos yra dažnai prirūkytos, gali pasireikšti tokios ligos, kaip nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas. Pasyvus rūkymas,...
Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje
Improvizuotame perone Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje pasitiktas paskutinis šių metų „traukinys“. Literatūros ir muzikos renginių ciklas „Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“ šį kartą buvo užbaigtas itin originaliai. Į Alytų atvyko drąsi, savo žodžių kojinėse neslepianti ketveriukė: du jaunosios kartos poetai – Mantas Toločka ir Ernestas Noreika, aštrialiežuvė literatūros kritikė Elžbieta Banytė bei reperis Omerta (Julius Podlipajevas).  Pristatydama reng...
žiemos maudynės
Kiekvienas metų sezonas su savimi atsineša puokštę pramogų. Žiemos pradžia ypač laukiama tų, kurie supranta šalčio naudą, nevengia iššūkių ir džiaugiasi pagaliau sulaukę ledinių maudynių sezono. Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“ drauge su kitų Lietuvos miestų žiemos maudynių entuziastais gruodžio 1-ąją pasitiko su pakilia nuotaika ir „nemokamais skiepais nuo gripo“.  Alytiškiai sveikuoliai bei miesto svečiai sekmadienio rytą rinkosi prie mažosios Dailidės...
Lietuvoje
2019 metų gegužės pabaigoje Lietuvos internetiniuose portaluose šmėžavo nuskandinto šunelio nuotrauka. Aiškėjant istorijos detalėms, straipsnių komentaruose buvo aršiai aptarinėjama, kokių bausmių nusipelnė penkių šuniukų šeimininkas ir juos nuskandinęs vyras.  Gegužės 27 dieną Šilalės seniūnė sulaukė skambučio iš miesto gyventojos Ievos Urbonaitės, kuri pranešė, kad tvenkinyje plūduriuoja negyvas šuniukas. Atvykusi Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba ištraukė...
Jaunimas leidžia laiką neapsvaigęs
Šį rudenį buvo sėkmingai užbaigtas vienerius metus VšĮ "Blaivios pramogos" vykdytas projektas „Jaunimas leidžia laiką neapsvaigęs“, kuriuo siekiama sumažinti psichoaktyvių medžiagų vartojimą jaunimo ir ne tik tarpe, ugdant socialines ir emocines kompetencijas neformalių diskusijų, paskaitų ir blaivių vakarėlių bei festivalio metu. Per metus laiko didžiausi renginiai įgyvendinti Alytaus, Šalčininkų, Ukmergės, Pasvalio, Vilniaus, Švenčionių ir kitose savival...
BEST INDOOR
Savaitgalį Alytuje praūžė vienos didžiausių Lietuvos uždarų patalpų šaudymo iš lanko varžybų „Best Indoor“, šįkart vėl susilaukusios nemažo užsieniečių dėmesio ir pasižymėjusio aukštais rezultatais. Beveik 100 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos ir Lenkijos varžėsi olimpinių, skriemulinių, ilgųjų ir paprastųjų lankų grupėse. Vyrų olimpinių lankų grupėje puikią formą pademonstravo ir nugalėtojo taurę į viršų kėlė „Auksinio šaulio“ klubo atstovas Mod...