Mitybos specialistė išvardijo priežastis, kodėl naudinga valgyti špinatus

Špinatai

Nauda – širdžiai, kaulams ir naujai gyvybei

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad špinatuose esantis vitaminas K širdis ir kaulus išlaiko tvirtus, o moterys, kurios ruošiasi pastoti, turėtų žinoti, kad šiose daržovėse yra gausu folio rūgšties – jos reikia formuojantis naujam DNR, susidarant bei bręstant naujiems raudoniesiems kraujo kūneliams, vykstant kitiems augimo ir vystymosi procesams.

„Vitamino K špinatuose yra itin gausu. 100 gramų daržovių yra 604 procentų rekomenduojamos šio vitamino paros normos. Vitaminas K yra svarbus įvairiems biologiniams procesams, o didžiausią naudą suteikia širdies kraujagyslių sistemai, nes dali apsaugoti kraujagyslių sieneles nuo kalkėjimo. Taip pat vitaminas K gerina kaulų struktūrą“, – sako V. Kurpienė.

Kartu su vitaminu K špinatuose yra ir kaulams svarbaus mineralo kalcio. Apskritai, žaliuose lapuose sukauptas ištisas mineralų kompleksas: geležies, magnio, fosforo, kalio, natrio, cinko, vario, seleno ir net 45 proc. rekomenduojamos mangano dienos normos. Ne ką mažiau ir vitamino C – šimte gramų špinatų yra 47 proc. rekomenduojamos dienos normos.

Dėl sveikatai palankaus mineralinių medžiagų derinio mitybos specialistai ir gydytojai rekomenduoja špinatus valgyti žmonėms, kuriuos kamuoja aukštas kraujospūdis. Mineralinės medžiagos gali sumažinti kraujo spaudimą ir atpalaiduoti kraujagyslių sieneles – sumažėja kraujotakos sistemos apkrova, organus lengviau pasiekia deguonis, dėl to pagerėja savijauta.

Mokslininkai yra įrodę, kad špinatuose esantis natūralus flavonoidas, antioksidantas kaempferolis teigiamai veikia širdies būklę, padeda organizmui kovoti su uždegimais ir išvengti diabeto.

„O antioksidantai liuteinas ir zeaksantinas – špinatų dovana jūsų akims. Kembridžo universiteto mokslininkė Helen M. Rasmussen ištyrė, kad špinatuose esančios medžiagos saugo akių sveikatą ir regėjimą – yra efektyvi kataraktos ir geltonosios dėmės degeneracijos (AMD) prevencijos priemonė“, – pabrėžia V. Kurpienė.

Špinatai

Svarbu tinkamai paruošti

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad kai kuriems žmonėms daug špinatų valgyti nerekomenduojama. „Jeigu vartojate kraują skystinančius vaistus, pavyzdžiui, varafiną, špinatų geriau vengti. Špinatai, kaip ir kiti produktai, kuriuose yra daug vitamino K, tirština kraują“, – dėsto V. Kurpienė.

„Jeigu gydytojai yra nustatę, kad jūsų organizme yra linkę formuotis inkstų akmenys, turėtumėte vengti produktų, kuriuose yra daug oksalatų. Nors su šia problema susiduria mažai gyventojų, tačiau būtent jie špinatais turėtų mėgautis rečiau“, – sako mitybos specialistė.

Geležį iš špinatų organizmas geriau pasisavins, jei juos lengvai pagarinsite ar naudosite karštuose patiekaluose. Nuo karščio suyra didelė dalis oksalo rūgščių, kurios trikdo šių mineralų pasisavinimą. Taigi jei labiau reikia vitamino C – rinkitės šviežius, dėkite į salotas, o jei reikia daugiau geležies pasikrauti – dėkite špinatus į sriubą ar kiaušinienę.

V. Kurpienė taip pat pažymi, kad daugiausia naudingųjų medžiagų špinatuose išlieka tada, kai daržovės yra tinkamai laikomos ir paruošiamos. „Špinatus geriausia plauti ne grynu vandeniu, o su vandenyje ištirpinta soda. Geriausia juos ne virti vandenyje, o tik trumpai patroškinti. Arba virti garuose – tada vitamino C prarandama mažiausiai“, – pataria specialistė.

Špinatai Vaida Kurpienė Mityba Sveikata Patiekalai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...
Šv.Velykų rytas
Ankstų šv.Velykų rytą, tekant saulei (6 val. 08 min.) Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“ kviečia išsimaudyti Dailidės ežerėlyje, siekiant grūdinti ne tik fizinį, bet ir dvasinį kūnus.  Balandžio 21 d. nuo 6 val. ryto pamankštinsime kūną, mintimis susiliesime su gamta ir savimi, o tekant saulei, išsimaudysime po atviru dangumi.  Pasak senolių, svarbiausia šv.Velykų rytą prieš patekant saulei išsimaudyti atvirame vandens telkinyje. Anksčiau lietuviai tikėjo,...
Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė
Kaip ir kasmet, balandžio 23-29 dienomis visose šalies bibliotekose vyks Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė. Šių metų Lietuvos bibliotekų savaitės tema „Ateik – sužinok ir išmok“ primena apie neišmatuojamas galimybes visiems bibliotekų lankytojams. 19-ąją nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę bibliotekos siūlys pasinerti į kūrybinių ieškojimų ir atradimų pasaulį: išmokti valdyti 3D spausdintuvus ir robotus, išmaniaisiais įrenginiais kurti meno objek...
Alytaus irklavimo klubas „Srautas“
Sekmadienį Alytaus irklavimo klubo „Srautas“ sportininkai baidarių slalomo sezoną pradėjo Lietuvos taurės varžybomis Vokės upėje, Grigiškėse. Į varžybas susirinko pajėgiausi Lietuvos ir Baltarusijos baidarių slalomo irkluotojai. Po įtemptų varžybų alytiškiai iš Grigiškių grįžo su trimis medaliais.Pajėgiausioje vyrų baidarių klasėje į finalą po kvalifikacinių plaukimų pateko du alytiškiai, 2017 ir 2018 metųLietuvos čempionas Mantas Atmanavičius kvalifikacij...
Laisvalaikis
Draudimas nuo vasario 1 d. žvejoti lydekas, kuris yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis, šiemet balandžio 20-ąją jau nebegalios, nes ši paskutinė draudimo diena yra šeštadienis. Taigi balandžio 20 d. jau galima žvejoti lydekas, taip pat žvejoti masalui naudojant žuvelę. Pagal minėtąsias taisykles balandžio 20-ąją turėtų įsigalioti žuvų apsaugai neršto metu skirti draudimai: draudimas žvejoti 400 m zonoje aplink Dabintos pusiasalį Kaun...
Alytaus "Prekybos-Paramos" komanda IR LEMTINGAS AUKSINIS SETAS
Neįtikėtina drama, fantastiško lygio tinklinis, pilnutėlė Palangos arena, skausmo ašaros ir begalinis džiaugsmas. Toks buvo sekmadienį įvykęs antrasis TOP SPORT Lietuvos moterų čempionato finalas.  Kauno "Kauno-VDU" komanda sekmadienį po dramatiškos kovos 2-3 (23:25, 21:25, 25:20, 25:18, 12:15) pralaimėjo Baltijos čempionei Alytaus "Prekybos-Paramos" komandai, kuri atsirevanšavo už šeštadienį patirtą nesėkmę 2-3. Tai reiškė, kad Lietuvos čempionių likimas...
Toks karjeros centro modelis užsienio šalyse jau sėkmingai veikia
Penktadienį Alytuje duris atvėrė pirmasis Lietuvoje regiono karjeros centras jaunimui KARJERAS. Nuo šiol po vienu stogu jaunas žmogus gaus visas reikalingas karjeros valdymo paslaugas – nuo individualių konsultacijų, informacijos apie praktiką ir savanorystę mieste iki verslumo skatinimo. Jaukioje ir patrauklioje erdvėje jaunimas nuo 14 iki 29 metų konsultuotis galės nuo pirmadienio iki ketvirtadienio.  Užimtumo tarnybos Jaunimo darbo centro patalpose įsik...
Žaliasis lankas
Nenumaldomai artėjant Pasaulio čempionatui Olandijoje, norėdami maksimaliai jam pasiruošti, šį savaitgalį į Latviją vyko alytiškės lankininkės “Žaliojo lanko” atstovės Kristina Abramaitytė, Paulina Ramanauskaitė, jų trenerė Inga Timinskienė bei klubo treneris Ugnius Timinskas.Paklausta kaip sekėsi varžybos ir kodėl būtent tokias pasirinko, trenerė Inga pakomentavo: “Žinoma varžybos dar labai ankstyvos ir orai dar tikrai nėra idealūs šaudymui lauke, tačiau...