5 taisyklės, kaip tinkamai laikyti po švenčių likusį maistą

Nors ruošiant šventinį stalą dažniausiai atrodo, kad šįkart vaišių bus „kaip tik“, šventinių patiekalų, kaip taisyklė, visuomet lieka. Visko suvalgyti nepavyksta, bet išmesti irgi nekyla ranka – kaip laikyti po šventės likusį maistą, kad jo būtų galima skanauti vėliau?

Per šventes nesuvalgyti maisto likučiai vartoti tinkami dar apie porą dienų. Tiesa, tam, kad atlikę patiekalai ir vėliau būtų skanūs, o taip pat nekeltų pavojaus virškinimui, jais reikia tinkamai pasirūpinti.

Skirtingus atlikusius patiekalus reikia laikyti skirtingai – vienus būtina laikyti kuo žemesnėje temperatūroje, šaldytuve paliekant kaip galima giliau, kitus tinka laikyti šilčiau, todėl galima sudėti į šaldytuvo lentynas, treti tuo tarpu drąsiai gali būti užšaldyti ir suvartoti net gerokai vėliau.

Pagrindinės maisto likučių laikymo taisyklės:

  • Į šaldytuvą – tik atvėsinti patiekalai

Svarbu atminti, kad į šaldytuvą galima dėti tik tokius patiekalus, kurie jau yra pilnai atvėsę. Nei vis dar garuojantiems, nei bent šiek tiek šiltiems maisto gaminiams šaldytuve ne vieta. Taip pat, kaip ir per ilgai užsibuvę kambario temperatūroje, staiga patekę į šaltą temperatūrą patiekalai praranda savo išvaizdą ir skonines savybes. Be to, į šaldytuvą padėtas karštas ar šiltas patiekalas gali neigiamai paveikti kitus, aplink esančius produktus.

  • Tinkamai parinkti temperatūrą

Optimali šaldytuve vyraujanti temperatūra yra apie 4-6 laipsnius. Šalčiausia yra apatinėse šaldytuvo lentynose (maždaug apie 4 laipsniai), taigi čia reikėtų laikyti tuos patiekalus, kurie genda greičiausiai, pavyzdžiui, atlikusias mišraines ar salotas, taip pat pieniškus skanėstus. Šiek tiek šilčiau yra šaldytuvo viršuje, kur temperatūra gali siekti net iki 10 laipsnių. Taigi viršutinėse lentynose tinka laikyti ilgiau stovėti galinčius patiekalus. Pavyzdžiui, raudoną mėsą, rūkytus ar konservuotus gaminius.  

  • Gaminti tik „paskutinę minutę“

Kad ir kaip norėtųsi visus šventinius patiekalus paruošti kaip tik galima anksčiau, tam, kad nesuvalgyti maisto likučiai būtų tinkami vartoti ilgiau, imtis gaminti reiktų kaip įmanoma arčiau šventės pradžios. Planuoti laiką bus lengviau, jei iš anksto atliksite paruošiamuosius darbus. Pavyzdžiui, mišrainėms skirtus ingredientus galima supjaustyti jau ryte ir perdien laikyti atskiruose indeliuose, o sumaišyti tik artėjant vakarui, pyrago tešlą užmaišyti iš ryto, o skirtingus marinatus paruošti netgi iš vakaro. Kuo vėliau bus pagamintas maistas, tuo ilgiau jis galios.

  • Suvynioti arba pridengti

Tam, kad po švenčių „užsilikę“ patiekalai ar maisto produktai būtų galimi valgyti kuo ilgiau, reikia užtikrinti kuo mažesnę jų sąveiką su vyraujančia aplinka – sandariai uždengti, kad į indą su maistu patektų kuo mažiau oro, arba suvynioti į maistinę plėvelę, foliją ar sudėti į maišelius. Kuo mažiau deguonies pasieks maistą, tuo ilgiau jis išliks maistingas. Be to, skirtingi kvapai nesimaišys tarpusavyje.

  • Idėja – užšaldyti

Dalis šventinių patiekalų, jei tik lieka nesuvartoti, gali būti tinkami palikti šaldymo kameroje. Tuomet juos galima suvartoti net ir gerokai vėliau, nei baigėsi šventės.

Užšaldyti maisto gaminius ar pavienius produktus reikia sandariai juos sufasavus indeliuose ar maistiniuose maišeliuose. Šaldymo kameroje palikti galima ir kepti paruoštus mėsos patiekalus, ir įvairius virtinius ar panašius gaminius, ir termiškai neapdorotas daržoves. 

Nemokami Vilniaus skelbimai

VAIŠĖS ŠVENTINIAI PATIEKALAI MAISTO LIKUČIAI
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Rekomendacijų nėra
Autorizuokitės ,
kad įvertinti ir rekomenduoti

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Kultūra
Putinų gimnazijoje sausio 24 d. buvo atidaryta alytiškiams pažįstamo ir mielo fotografo Fausto Augustino paroda „Vieciniai“. Tai ne pirma jo paroda šioje gimnazijoje. Dar 2017 m. buvo pristatyta paroda „Gimtadienis“. Parodos „Vieciniai“ nuotraukos yra neredaguotos.  Visus asmenis, esančius fotografijose, galerijos autorius pažįsta asmeniškai. Kaip pats sakė, „tai žmonės, kuriuos visi puikiai pažįstam, bet jie lieka už kadro, girdim tik jų švelnią melodiją...
Stalo teniso čempionatas
Sausio 25 d. sporto rūmuose vyko atviras Alytaus miesto stalo teniso čempionatas. Jame dalyvavo Varėnos, Lazdijų raj., Druskininkų ir Alytaus miestų sportininkai. Varžybose varžėsi 28 vyrai ir 8 moterys. Moterų grupėje varžėsi tik moksleivės.Moterų grupėje čempionėmis tapo alytiškės: I vietą laimėjo Karina Ivanauskaitė, II vietą – Emilija Draugelytė. III vietą pelnė Gabija Ūsaitė ir Skaistė Varnagirytė (Lazdijai). Moterų dvejetų gr. I vietą iškovojo E. Dra...
Lietuvoje
Transporto kompetencijų agentūrai (TKA) nustačius kriterijus, padėsiančius objektyviai įvertinti lentelių su žalia rodykle prie raudono šviesoforo signalo poveikį eismo saugos ir transporto pralaidumo požiūriu, savivaldybės jau gali kreiptis į Transporto kompetencijų agentūrą (TKA) dėl sankryžų, kuriose norima grąžinti lenteles, vertinimo. Sankryžų įvertinimas bus atliekamas skubos tvarka. „Savivaldybės, įvertinusios atitinkamos sankryžos eismo saugos situ...
ŽALIASIS LANKAS
Savaitgalį Ventspilyje (Latvija) surengtame atvirajame Baltijos uždarų patalpų šaudymo iš lanko čempionate Alytaus „Žaliojo lanko“ klubo atstovai iškovojo keturis medalius. Geriausiai individualiose varžybose sekėsi Ingai Timinskienei, kuri moterų olimpinių lankų varžybose iškovojo bronzos medalį. Ketvirtąją vietą kvalifikacijoje užėmusi sportininkė aštuntfinalyje 6:2 nugalėjo latvę Eviją Siksną, ketvirtfinalyje 6:0 pranoko kitą latvę Ligą Iloną Denisenoką...
ŠAUDYMAS
Sausio 16 – 19 d. Vilniuje vyko tarptautinės šaudymo sporto varžybos „Polonia 2020″. Šiemet jose dalyvavo virš 260 šaulių iš Lenkijos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Lietuvos. Varžybos vyko pagal amžiaus grupes, o galutiniame finaliniame šaudyme dalyvavo 20 aukščiausius rezultatus pasiekusių sportininkų. Šautuvo rungtyje į finalinį dvidešimtuką papuolė net penki alytiškiai: Kęstutis Petniūnas, Rokas Petkevičius, Martyna Džapbarova...
Laisvalaikis
Nors vis dar esame apgaubti kalendorinės žiemos, pats laikas pasvajoti ir pasiplanuoti šiltojo sezono veiklas. Lietuvos oro uostai savo laiką rekomenduoja skirti kelionėms bei kviečia išbandyti naujas kryptis jau nuo šių metų kovo pabaigos. Skrydžių žemėlapyje daug ilgai lauktų naujienų – kelionės į Kroatiją, Šveicariją, Armėniją bei kitus dėmesio vertus turizmo taškus. Nuo pavasario iš Vilniaus oro uosto - dar platesnis skrydžių pasirinkimas Šiemet iš Vil...
Įvykiai
„Wizz Air“, greičiausiai auganti ir aplinkai draugiškiausia aviakompanija Europoje* ir didžiausia žemų sąnaudų oro linijų bendrovė Centrinėje bei Rytų Europoje, praneša, kad pradės skrydžius iš Vilniaus į Sankt Peterburgą Rusijoje. Nuo šių metų birželio 3 d. skrydžiai bus vykdomi du kartus per savaitę – trečiadienį ir sekmadienį. Vietas šiam skrydžiui galima rezervuoti jau dabar bendrovės interneto svetainėje arba naudojantis „Wizz Air“ mobiliąja programėl...
išsimaudė gaiviame žiemos vandenyje
Šeštadienio-sekmadienio naktį visoje šalyje buvo galima stebėti būrius žmonių, besipliuškenančių atviruose vandens telkiniuose. Tas pat ir Dzūkijos sostinėje. Per pusšimtis alytiškių ir miesto svečių, atsiliepę į sveikuolių kvietimą, vidurnaktį rinkosi prie mažojo Dailidės ežerėlio, kur draugiškai padarė apšilimą, padėkojo Visatai už dovanas ir puikiai nusiteikę išsimaudė gaiviame vandenyje. Po maudynių niekas neskubėjo skirstytis – vaišinosi arbata, dalij...
Įdomu!
Ocelotas yra nedidelio dydžio laukinė katė, kurią kai kurie žmonės laiko ir namuose. Ji turi didelę galvą, visoje galvoje yra juodos juostelės, užapvalintos ausys ir didelė rožinė nosis, kuri atrodo labai mielai. Ši katė turi skirtingą kailį ir spalvą, kuri priklauso nuo to, kur ji gyvena. Gyvūnai, gyvenantys miške, turi auksinę spalvą. O tie, kurie gyvena krūmuose, yra pilki. Tačiau visi Ocelotai turi vieną juos vienijantį požymį - dėmeles ant kūno, panaš...