Sveiko maisto idėjomis alytiškiai dalijosi grybų sostinėje Varėnoje

 Maistas gali būti ne tik sveikas, bet ir skanus – tuo įsitikino sveiko maisto gaminimo seminaro dalyviai Varėnoje. „Mityba yra neatsiejama mūsų gyvenimo ir mūsų sveikatos dalis. Priklausomai nuo to, kaip mes maitinamės, galime sustiprinti savo sveikatą, išvengti daugelio ligų, tačiau nesveika mityba gali sukelti ir daug nepageidaujamų rūpesčių,“- tikino sveikos gyvensenos entuziastai ir praktikai, sveiko maisto gaminimo seminarų lektoriai Jūratė Marčiulaitienė ir Eimantas Stoškus.

 Varėnos technologijų ir verslo mokykloje keletą mėnesių vykę sveiko maisto gaminimo seminarai buvo skirti būsimiems ir esamiems virėjams, technologijų mokytojams, bei visiems, besidomintiems sveika mityba. Lietuvos sveikuolių sąjungos projektų ir Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė tikino, kad sveikas maistas suteikia ilgalaikės sveikatos, žvalumo, gyvybingumo, jėgų ir ilgaamžiškumo, o savo savybėmis ar pagaminimo būdu padeda palaikyti organizmo sveikatą. Kad sveikas maistas tenkina visus organizmui reikalingų baltymų, angliavandenių, riebalų ir veikliųjų medžiagų poreikius, valo jį, apsaugo nuo kenksmingų vidaus ir išorės veiksnių ir jam nekenkia, yra šviežias, suderintas, skanus, spalvingas, malonaus aromato bei lengvai susivirškina, seminaro dalyviai turėjo progos įsitikinti gamindami ir degustuodami įvairius patiekalus. Teorinės dalies metu lektoriai išsamiai išdėstė mitybos formas ir jų ypatybes, maisto sudėtines dalis ir  jų reikšmę mūsų sveikatai, kalbėjo apie supermaistą, sėklas ir jų daiginimą. Ekoasociacijos bendruomenės atstovas Eimantas Stoškus išsamiai pristatė prieskonius, jų svarbą maisto patiekaluose, bei mitybą pagal ajurvedinę konstituciją. Paskutiniojo seminaro metu lektorių komandą papildė jaunosios kartos atstovė – Alytaus Vedų kultūros centro koordinatorė, maisto gamybos profesijos specialistė Eglė Dumbliauskaitė, išsamiai pristačiusi maisto ruošimo ir valgymo kultūrą.

 Seminaro dalyviai aktyviai dalyvavo diskusijose aptariant sveikos mitybos principus. Visų mokymų praktinės dalies metu buvo pagamina per 20 patiekalų. Pasak seminaro dalyvių, daugelis patiekalų sužavėjo gamybos paprastumu ir netikėtais rezultatais. Didžiausio įvertinimo sulaukė seitano kepsneliai su avinžirnių ir moliūgų užtepėle, žalieji kokteiliai, pilnagrūdžiai krekeriai, sezamų sėklų pasta, sveikuoliški gardukai, ciberžolių limonadas ir nekeptas obuolių pyragas.

 Mokymų metu varėniškiai su dideliu entuziazmu kūrė sveikatai palankius patiekalus, vieni su kitais dalijosi savo patirtimi maisto gamyboje bei naujais atradimais.

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija
SVEIKATA SVEIKAS MAISTAS ALYTUS GOALYTUS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Kuo panašūs žmonės, gimę pirmosios Lietuvos nepriklausomybės laikotarpiu ir po 1990-ųjų? Kuo abi šios kartos skiriasi nuo savo tėvų? Sociologai, istorikai ir filosofai sutinka, kad, nepaisant amžiaus skirtumo, šalies nepriklausomybės metais gimę žmonės turi nemažai bendro. Pavyzdžiui, jaučia didesnį pasitikėjimą savimi ar turi labiau išreikštą liberalumą, palyginus su žmonėmis, augusiais priespaudos metais.   Svarbi aplinkos įtaka Klaipėdos universiteto So...
Įdomu!
Velykos arba Šventos Velykos – krikščionių šventė, simbolizuojanti Kristaus prisikelimą iš numirusių po nukryžiavimo, kaip tai aprašyta Naujajame testamente. Tai įvykę trečią dieną po Kristaus mirties (mirties dieną skaičiuojant kaip pirmą dieną).Velykos yra svarbiausia daugelio krikščionių šventė, kuria išreiškiamas didelis džiaugsmas dėl galutinės Dievo sūnaus pergalės prieš mirtį (šetoną). Kai kurių protestantų supratimu svarbiausia yra Kristaus mirties...
intriguojantis ir natūralus
Kasmet artėjantis Velykų laikas užmena mįslę – kaip ir kuo marginti kiaušinius? Šiais laikai esame išbandę pačius įvairiausius būdus – nuo dažymo svogūnų lukštuose, marginimo vašku iki lipdukų klijavimo. Rodos, kad nieko naujo čia ir neprigalvosi. Bet šį rytą, mūsų Alytaus sveikuolių grupelei teko savo akimis išvysti dar vieną kiaušinių marginimo būdą. Besiruošdami kasdienei rytinei mankštai pastebėjome vyruką, palinkusį prie skruzdėlyno ir dėliojantį ant...
2018–2019 m. šildymo sezono pabaiga
Informuojame, kad Alytaus mieste 2018–2019 m. šildymo sezono pabaiga bus 2019 m. balandžio 23 d.  Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės, Alytaus miesto šeimos centro, Alytaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų vadovai Administracijos direktoriaus sprendimu,  galės patys spręsti dėl 2018–2019 m. šildymo sezono pabaigos nustatymo, bei užtikrinti higienos normose reglamentuotus patalpų mikroklimato parametrus.
Laisvalaikis
Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukel...
Gamta
Š. m. balandžio 27 d. gyventojai kviečiami sodinti mišką – šią dieną visoje Lietuvoje vyks „Nacionalinis miškasodis 2019“. Tai jau kelerius metus iš eilės LR Aplinkos ministerijos ir VĮ Valstybinių miškų urėdijos organizuojama miško sodinimo šventė, įprasminanti bendrą visuomenės ir miškininkų rūpestį mišku ir palikimu ateities kartoms.  „Kviečiu visus gamtos ir miško mylėtojus surasti laiko ir pasodinti medelį. Mūsų šalyje auga gražūs miškai, kuriais didž...
Tarptautinė Šeimos diena
Tradiciškai gegužės mėnesį minima tarptautinė Šeimos diena. O Alytuje jau 10-us metus vyks šeimos šventė „Alytus – viena šeima“. Gegužės 4 d. Jaunimo parke šeimos galės rinktis veiklą joms įdomiausiose sporto, pažinimo, edukacinėse erdvėse, pagrindinėje erdvėje stebėti įvairius talentingus miesto atlikėjus.  „Mintis suburti šeimas tarptautinės Šeimos dienos proga kilo prieš 10 metų. Su jaunimo organizacijos nariais pradėjome šia proga organizuoti šeimų spo...
Sveikata
Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis? Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalb...
Laisvalaikis
Keptas ėriukas, kiaušiniais įdaryti tartai ar džiovintų vaisių pyragai – tai lietuviams vis dar neatrasti Velykų patiekalai, kuriais didžiuojasi įvairios Europos šalys. „Per Velykas dažnas lietuvis ruošia cepelinus, balandėlius, o desertui patiekia šakočius. Ir nors tai yra neatsiejama lietuviškosios virtuvės dalis, šiemet kviečiu pasižvalgyti po kitas Europos šalis ir atrasti kiek kitokią Velykų virtuvę“, – teigia šefas Gian Luca Demarco ir dalinasi įžval...