Kavą ir arbatą desertui pamirškite. Nustebsite, koks gėrimas gali derėti su saldėsiais

Tamsus alus ir juodųjų serbentų pyragas? O gal kvietinis alus ir „Pana Cotta“? Tokie deriniai daugeliui gali pasirodyti neįprasti, tačiau jie nustebins naujais patyrimais. Prie tinkamos alaus rūšies galima priderinti įvairų maistą, tereikia atrasti harmoniją tarp šių dviejų dalykų.

„Jei saldumynus galima derinti su padažais, obuolių pyragą –su plombyru, tad ir alus gali derėti su desertais. Derinimui svarbu parinkti produktus, kurie padeda atskleisti vienas kito skonius aromatus ir paslėptas natas“, – pažymi „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

Nors pasaulyje alaus ir desertų derinimo tradicija egzistuoja jau kurį laiką, Lietuvoje ji dar tik skinasi savo kelią. Iki šių dienų daugelis stebisi sūrio ir alaus deriniu, tad mažiau girdėtas –alaus ir desertų daugeliui yra nesuprantamas ir neatrastas. V. Čičelis įsitikinęs, kad šio derinio prigijimui Lietuvoje dar reikia laiko ir patirties sėmimosi iš užsienio šalių.

„Puikus pavyzdys – Belgija, atkreipkite dėmesį, kad prekybos centruose šalia atitinkamų maisto produktų galima rasti derančius gėrimus. Pasaulyje daugelyje kavinių ir restoranų galima rasti desertų meniu, kur surašyti geriausiai prie saldėsių derantys alaus pavadinimai. Po mažu tai atkeliauja ir iki Lietuvos, kuo mažiau nusistatymų turėsime, tuo daugiau galėsime išbandyti ir atrasti naujų skonių“, – pastebi „Vilkmergės“ alaus someljė V.Čičelis. 

Anot jo, dažniausia klaida, kurią daro žmonės derindami alų ir saldumynus yra panašių skonių pasirinkimas. Pvz., jei rinksimės salstelėjusį alų ir saldų desertą, skoniai vienas kitą perpildys ir nederės. 

„Tai lygiai tas pats lyg gerti arbatą su cukrumi ir įsidėti dar daugiau cukraus, nes prieš tai buvo neskanu. Alus yra lengvas alkoholinis gėrimas, turintis labai plačią skonių paletę, tad jį galima pritaikyti prie kiekvieno deserto. Vienas iš Vilniaus Alaus Festivalio rėmėjų, „Vilkmergės Nealkoholinis alus“ suteiks ypatingą galimybę pasisemti žinių, kaip derinti alų ir desertus. Šiuos netradicinius derinius pirmieji bandys aptarnavimo srities profesionalai kelių uždarų paskaitų metu specialiai tam skirtoje degustacijų salėje“, –sako V. Čičelis, vienas iš festivalio organizatorių.

Norint atrasti labiausiai patinkantį derinį, svarbu žinoti keletą taisyklių.

„Derinant saldėsius ir alų nereikėtų rinktis per daug stipraus, kartaus ar rūgštaus alaus, nes tai alkoholio skonį padarys agresyviu. Verčiau rinkitės tokią alaus rūšį, kuri bus saldesnė už desertą, antraip saldumynas užgoš alų. Pavyzdžiui, vaisiniai desertai puikiai derės su nealkoholiniu šviesiu alumi. Pabandėme sukurti kelis derinius su „Vilkmergės“ nealkoholiniu alumi. Geriausiai desertų ir alaus skonių paletės atsiskleidė derinant nealkoholinį alų ir švelnias uogų kremo tartaletes bei figų ir rikotos sūrio pyragą.

Džiugu, kad alaus skonių ir derinimo galimybių apstu: karamelinius desertus siūlome derinti su šviesiu alumi, varškės pyragus, turinčius šiek tiek rūgštumo – su stout stiliaus alumi“, – patarimais dalijasi „Vilkmergės“ alaus someljė V. Čičelis.

Jis  primena, kad alus ir desertas neturėtų būti tokio paties skonio. Pvz., šokoladinis porteris nėra tinkamiausias pasirinkimas su šokoladiniu tortu, toks derinys vienas kito nepapildys ir greičiau susipeš.

Tačiau svarbiausia, anot someljė, kuo daugiau ragauti ieškant labiausiai tinkančio skonio.

„Reikia ragauti kuo daugiau skirtingų derinių, o tada ateis ir suvokimas apie tai, koks gi yra puikus derinys. Džiaugėmės, kad Vilniaus Alaus Festivalio rėmėjai stengiasi edukuoti festivalio dalyvius. „Vilkmergės“ nealkoholinio alaus meistrai nuolat stengiasi nustebinti ir atskleisti netradicinius skonius, neatrastas maisto ir nealkoholinio alaus natas, nebijo eksperimentuoti. Kuo daugiau įsitikinimų turėsime, tuo labiau save apribosime nuo suvokimo, todėl reikia ragauti, ragauti ir dar sykį ragauti“, – teigia someljė.

Alaus rūšys ir desertų derinimo rekomendacijos pagal V. Čičelį:

Šviesusis alus – karameliniai desertai

Tamsusis alus  – vyšnių pyragas, juodųjų serbentų pyragas

Kvietinis alus – „Pana Cotta“

Nealkoholinis alus – vaisiniai pyragai

Kriek alus – šokoladiniai pyragai

Stout stiliaus alus – varškės pyragai, gali būti lengvą rūgštelę turintys

Degustacijos vyks Vilniaus alaus festivalyje – VAF 2018, kuris vyks lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis, Lofte.

VAF ALAUS FESTIVALIS VIKLMERGĖ SOMELJĖ VIDMANTAS ČIČELIS ALUS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Daugiau kaip 40 Lietuvos profesinių sąjungų vieningai skelbia palaikymą mokytojams ir rengia masinę protesto akciją „Paskutinis skambutis“. Sekmadienį, 14 valandą numatomos eitynės ir protesto mitingas prie Vyriausybės. Su mokytojais ir už mokytojus. Šia akcija norima parodyti, kad pedagogai yra ne vieni ir  visuomenė solidarizuojasi su mokytojais ir kad  kiekvieno mokytojo reikalas tampa bendru reikalu.  14 valandą gyva žmonių grandine susikabins rankomis...
VANDENS SAVYBĖS - svarbu žinoti visiems
Kokį vandenį mes geriame? Kokiais būdais galime pakeisti vandens struktūrą? Natūralios medicinos specialistas Liudvikas Šalčius dalinsis naujausia informacija apie praktiškai išbandytas vandens savybes, mūsų organizmui suteikiančias didžiausią gydomąjį poveikį.
literatūros šuoras
Alytuje nušnarėjo šiuolaikinės literatūros šuoras – Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje dvi dienas šurmuliavo tarptautiniai trumposios prozos skaitymai „Imbiero vakarai 2018". Šis neeilinis ir Alytuje kas dveji metai nekantriai laukiamas kultūros įvykis – šiemet jau aštuntasis ir, be abejo, tradiciškai skirtas Jurgiui Kunčinui atminti.  Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos direktorė, skaitymų sumanytoja Giedrė Bulgakovienė su džiugesiu atkreipia...
miesto žmonės
Vos prasidėjus 2019 metams Alytuje bus pagerbti labiausiai kultūros, verslo, švietimo ir kitoms gyvenimo sritims nusipelnę miesto žmonės. Į 13 nominacijų kandidatus siūlė alytiškiai ir visuomeninės tarybos.  2019 m. sausio 11 d.  vyksiančio Alytaus metų apdovanojimų renginio metu bus apdovanota socialiai atsakinga įmonė, efektyvaus, inovatyvaus, originaliausio smulkaus verslo nominacijose apdovanojimus pelnysiančios įmonės, geidžiamiausias darbdavys. Bus p...
Įvykiai
Gruodžio 3 d. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vyko padėkos vakaras, į kurį  susirinko daugiau nei keturi šimtai savanorių iš visos Lietuvos, paskyrusių savo laiko Lietuvai – įvairioms savanorystės veikloms. Filharmonijoje vyko vieno iš kertinių valstybės atkūrimo šimtmečio projektų „Šimtmečio dovanos“ finalinis renginys. Vos kiek daugiau nei prieš metus startavęs „Šimtmečio dovanų“ projektas suvienijo daugiau nei 400 000 žmonių, kurie Lietuvai padova...
alytiškių nepasitenkinimas
Dėl šeštadienį įžiebtos Kalėdų eglutės dekoracijų kokybės savivaldybėje direktoriaus įsakymu sudaryta komisija atliko savo darbą. Įvertinus sutartyje numatytų sąlygų vykdymą, komisijos išvada - eglutės dekoracijų kokybė neatitinka sutarties sąlygų, jas būtina pakeisti. 3 metus galiojančioje sutartyje numatyta, jog bet kokias nekokybiškas dekoracijas privaloma  per 24 val pakeisti naujomis, tad šiandien išsiuntus komisijos pretenziją, naujų dekoracijų lauki...
Gamta
„Pastarąjį dešimtmetį Kalėdos daug dažniau būna su lietumi nei su sniegu. Aš sakyčiau, kad labiau reikėtų tikėtis Kalėdų be sniego“, – portalui LRT.lt sako VU Geomokslų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas, klimatologas Justinas Kilpys. Kad per šventės galėsime džiaugtis sniegu, negarantuoja ir etnologas Libertas Klimka, kuris dar rudenį pasinaudojo liaudies išmintimi ir nuspėjo, kad žiema bus be didesnių šalčių.  Galimi staigūs svyravimai ir Kalėdos b...
nauja gamykla Alytuje
Alytuje duris oficialiai atvėrė naujos kartos stiklo paketų gamykla. Iškilmingoje ceremonijoje bendrovė „Glass LT“ pristatė 9,2 mln. eurų investicinį projektą. Planuojama, kad dėka modernių sprendimų, įmonės stiklo apdirbimo galimybės išaugs apie 50 proc., o darbo našumas – ketvirtadaliu. „Šiandien matome ketverių metų darbo rezultatą ir galiu tvirtai teigi, kad pastatyta pati moderniausia stiklo paketų gamykla Baltijos šalyse, kuri pagal gamyboje naudojam...
Būk sveikuolis
Kol vieni šaltus žiemos savaitgalius šiltai apsikloję leidžia prie televizorių ir siurbčioja karštą arbatą, kiti  tik pradeda didįjį maudynių sezoną. Kaip ir kasmet, gruodžio 1 dieną šimtai sveikuolių įvairiuose miestuose ir miesteliuose organizuoja mankštas ir maudynes po atviru dangumi. Tai tik apšilimas prieš kitas dvi Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojamas žiemos šventes. Ledinių maudynių aistruoliai sausio 1-ąją švenčia ne tik Naujuosius metus, b...