Italija ant vakarienės stalo – trys pesto padažų receptai

Genujiečiai jau daug metų stengiasi, kad ryškiai žalias ir kvapnus bazilikų padažas patektų į UNESCO paveldo sąrašą, o kiekviena šeima saugo iš kartos į kartą perduodamą šio padažo receptą, portalui LRT.lt pasakoja Vilniuje gyvenantis italas Federico Baglini. Pirmosios žinios apie genujietišką pesto padažą siekia XIX a., tuomet jis net laikytas afrodiziaku.

Prakalbus apie itališkus padažus, mintyse pirmiausia iškyla kalnuotas Ligūrijos regionas ir ryškiai žalios spalvos genujietiškas pesto padažas (it.pesto alla genovese) – vienas garsiausių padažų pasaulyje. Pirmą kartą jo receptas užrašytas XIX amžiuje ir nuo tada nepakito. Žinoma, kaip įprasta Italijoje, kiekviena šeima turi savo „originalų“ receptą, paveldėtą iš senelės ar prosenelės.

Jeigu norėtumėte tikrą genujietišką pesto padažą, reikėtų įsigyti marmurinę trintuvę (it.mortaio) ir turėti daug kantrybės, nes visas darbas atliekamas rankomis. Iš čia ir padažo pavadinimas –pestarereiškia trinti, mindžioti. Be abejo, šiais laikais galima taupyti laiką ir padažą ruošti elektrinėje trintuvėje.

Beje, Italijoje egzistuoja ne tik genujietiškas pesto padažas – visi trinti padažai vadinami tuo pačiu žodžiu pridedant pagrindinį ingredientą ar vietovę, pavyzdžiui, pesto alla trapanesepesto alla sicilianair t. t. F. Baglini siūlo išbandyti tris skirtingus pesto padažų receptus.

Genujietiškas pesto padažas (4 porcijos)

50 g šviežių baziliko lapelių

100 ml alyvuogių aliejaus

60 g tarkuoto parmidžano

30 g tarkuoto pekorino

16 g kedrinių pinijų

1 skiltelė česnako

Šiek tiek stambios druskos

Gaminimas

1. Gaminant tradicinį genujietišką pesto padažą baziliko lapelių neplaukite vandeniu, bet nuvalykite minkšto audinio skiaute.

2. Į trintuvą suberkite česnaką, baziliko lapelius, kedrines pinijas, druską ir sutrinkite. Suberkite likusius ingredientus ir sutrinkite dar kartą. Padažo masė turi būti vientisa.

3. Patiekite su spagečiais.

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2–3 dienas.

Patarimas. Genujietišku pesto padažu taip pat galite pertepti lazaniją (vietoj mėsos padažo) ar vieno kąsnio užkandžius.

Genujietiškas pesto padažas, Waldrebell/Pixabay.com nuotr.

Sicilietiškas pesto padažas (4 porcijos)

500 g nedidelių šviežių pomidorų

50 g kedrinių pinijų

150 g alyvuogių aliejaus

1 skiltelė česnako

20 šviežių bazilikų lapelių

100 g tarkuoto parmidžano

150 g rikotos sūrio

Šiek tiek smulkios druskos ir maltų juodųjų pipirų

Gaminimas

1. Pomidorus nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.

2. Nulupkite česnako skiltelę.

3. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

4. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir plakite iki vientisos masės.

5. Sicilietiškas pesto padažas ypač tinka sucasareccemakaronais (trumpi, s formos).

6. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 2 dienas.

Patarimas. Sicilietiškas pesto padažas turi daugybę variacijų, todėl vietoj kedrinių pinijų riešutų galite naudoti luptus migdolus.

Sicilietiškas pesto padažas, Eiladung zum Essen/Pixabay.com nuotr.

Apulietiškas pesto padažas (4 porcijos)

400 gr džiovintų pomidorų aliejuje

30 gr kedrinių pinijų

20 g luptų migdolų

5 švieži baziliko lapeliai

Šiek tiek maltų juodųjų pipirų, raudonėlio

Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimas

1. Minkšto audinio skiaute nuvalykite baziliko lapelius.

2. Visus ingredientus sudėkite į trintuvę ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei gaunasi per sausa, įlašinkite kelis papildomus šlakelius alyvuogių aliejaus.

3. Pesto padažas iš džiovintų pomidorų tinkamiausias surigatonimakaronais (stambūs, trumpi).

4. Nesuvartotą padažą galite saugoti šaldytuve 3 dienas.

Patarimas. Gamindami apulietišką padažą nenaudokite druskos, nes jos jau būna džiovintuose pomidoruose, todėl padažas gali gautis per sūrus. Beje, tradiciškai Apulijoje pomidorai džiovinami ant namų stogų ir terasose, o vėliau konservuojami aliejuje.

lrt.lt
BAZILIKŲ PADAŽAS PESTO UNESCO PAVELDAS
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Alytus per metus
Kviečiame gyventojus  į kasmetinius susitikimus „Alytus per metus" su Alytaus miesto meru, mero pavaduotojais ir savivaldybės specialistais. Susitikimų metu bus pristatomi nuveikti darbai, atsakoma klausimus bei diskutuojama aktualiausiomis temomis. Susitikimai vyks: 2018.11.21 17.30 val. su Senamiesčio, Dvaro ir Kurorto seniūnaitijomis Kraštotyros muziejuje 2018.11.26 17.30 val. su Vidzgirio ir Jurgiškių seniūnaitijomis Bendruomenės centre 2018.11.27 17.3...
Įvykiai
Pranešama, kad naktį, Vilniaus Santaros klinikose, netikėtai mirė žymus režisierius Eimuntas Nekrošius. Rytoj jis būtų šventęs savo 66 -ąjį gimtadienį. Užuojautas dėl režisieriaus mirties pareiškė aukščiausi šalies vadovai. Eimuntas Nekrošius bus laidojamas Raseinių raj., Šiluvoje.  Mišios bus laikomos lapkričio 21 d. 11:00 Vilniaus Bernardinų bažnyčioje. Atsisveikinimas su velioniu lapkričio 21 d. nuo 12:00 iki 20:00, „Meno Forto“ salėje, Bernardinų g. 8/...
Įvykiai
Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ jau aštuntą kartą po visą Lietuvą skleidžia žinią – dalinkimės skaitymo šviesa ir dovanokime naujų knygų šalies bibliotekoms. Kasmet ši akcija iš naujo papildo bibliotekų lentynas ir skaitytojų gretas. Tačiau neretai bibliotekos turi vos vieną populiarios knygos egzempliorių, kurio eilėje po keletą mėnesių laukia dešimtys skaitytojų. Todėl šiais metais „Knygų Kalėdos“ k...
Įvykiai
Įvertinęs vienų iš geriausių aukštųjų mokyklų pasaulyje, tokių kaip Masačusetso technologijų institutas, Stanfordo, Honkongo ir Edinburgo universitetai, patirtį, Vilniaus universitetas (VU) dar daugiau dėmesio skirs bendrųjų studentų kompetencijų – kritinio mąstymo, analitikos, darbo komandoje, lyderystės ir kitų – ugdymui. Šis uždavinys šiais metais tapo universiteto strateginio plano dalimi. Pasak projekto grupės vadovo, karjeros projektų koordinatoriaus...
Įvykiai
Žiema ne už kalnų ir nors jau pamiršome musių zyzimą, kovą su geliančiais uodais – nemalonūs ir namuose tikrai nelaukiami tarakonai žiemos miegu nemiega, o aktyviai drumsčia mums ramybę. Tarakonai – pavojingų ligų platintojai Ūsuotieji vabzdžiai kuria nešvaros įspūdį, jie potencialiai platina įvairius  ligų sukėlėjus. Kadangi tarakonai minta pačiu įvairiausiu organiniu maistu (dažniausiai atliekomis), jie perneša bakterijas ir ligų sukėlėjus. Jei tarakonai...
Laisvalaikis
Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, o kitiems jos neatsiejamos nuo mamos ar močiutės sekmadieninių blynų kvapo. Šiandien modernias šeimų tradicijas kuria, jomis dalijasi socialiniuose tinkluose ir įkvepia kitus ne viena žymi Lietuvos šeima. Štai trijų vaikų tėtis, tinklaraštininkas Simonas Urbonas šią vasarą su šeima apkeliavo Lietuvą per 40 dienų, o buvusio krepšininko Arvydo Macijausko žmona, kūrybinės studijos „Džimba“ ch...
Sveikata
Mūsų odos ir plaukų grožis priklauso nuo to, kaip jais rūpinsimės. Ypač tai aktualu žiemą. Žiema – tikras išbandymas mūsų kūnui, o darganoti, šalti orai kaipmat nualina ir odą, ir plaukus. Taigi kaip šaltuoju metų laiku tinkamai puoselėti savo grožį? Kokios priemonės – pačios efektyviausios? 10 odos priežiūros patarimų šaltajam sezonui: Veido, o ir kūno odai plauti netiks karštas vanduo, sausinantis ją. Dušo srovė turėtų būti ne šiltesnė nei kambario tempe...
Įvykiai
Pirkėjų krepšeliuose lapkritį vis dažniau atsiduria mandarinai, o gruodį mandarinai tampa pačiu populiariausiu vaisiumi Lietuvoje. Mandarinų tiekėjai daugiausia darbo turi būtent nuo lapkričio iki sausio – šiuo laikotarpiu į parduotuves iškeliauja daugiausia šių sultingų ir kvapnių vaisių. O švenčių laukiantys lietuviai lukštena juos biuruose ir namuose – tuomet staiga pakvimpa Kalėdomis. Artėjant šaltajam sezonui, lapkričio mėnesį, mandarinų paklausa prad...
Įvykiai
Nusipirkai gėrimą – sumokėjai užstatą; pakuotę grąžinai – užstatą atgavai. Tiek su užstato sistema susiduriame mes. Bet šis paprastas 10 ct sumokėjimo ir atsiėmimo mechanizmas – tik ledkalnio viršūnė. „Užstato sistema sukurta taip, kad pagrindiniai jos grandžiai – eiliniam vartotojui – ji būtų kuo paprastesnė ir aiškesnė. Tuo metu tarp gėrimų gamintojų, pardavėjų ir USAD vykstančių procesų mastai gerokai didesni ir sudėtingesni“, – sako užstato sistemą adm...
Čia pateikiama informacija skirta suaugusiems. Patvirtinkite, kad turite 18 metų.