SLOW FOOD judėjimas Alytuje įgauna pagreitį

Ateina laikas, kai supranti, kad esi atsakingas už tai kaip jautiesi. Mūsų ateitis priklauso nuo mūsų požiūrio į maistą. „Slow Food“ judėjimas siūlo nedelsti – pradėti kitaip valgyti, galvoti apie maistą ir kitaip jį gaminti. „Yra tik du ateities scenarijai: arba pradėti valgyti gerą maistą arba laukti, kol blogas maistas praris mus pačius“ – įsitikinęs „Slow Food“ maisto puoselėtojų judėjimo įkūrėjas Carlo Petrini. Italijoje prasidėjęs ir po pasaulį žaibiškai išplitęs „lėto maisto“ judėjimas pasekėjų rado ir Lietuvoje. Susivieniję sveiko maisto ir sveikos gyvensenos entuziastai, ekobendruomenių asociacijos atstovai, gamtinės žemdirbystės ir vietinių produktų gamintojai Dzūkijoje įkūrė „Slow food conviviumą“. Jo tikslas - populiarinti vietinių, teisingai užaugintų ir pagamintų produktų vartojimą, skleisti žinią apie gero maisto naudą bei visiems priminti, kad turėtumėme jausti malonumą valgant. Garsas apie „lėto maisto“ kultūrą propaguojančius dzūkus pasiekė ir kitus šalies miestus. Vertybinių popierių biržos „Nasdaq“ kvietimu „Slow Food“ judėjimą alytiškiai pristatė kompanijos organizuotoje sveikatingumo savaitėje. Džiugu, kad ir mūsų šalyje yra užsienio kapitalo įmonių, daug dėmesio skiriančių savo darbuotojų sveikatinimui ir gerbūviui. Apsilankę „Nasdaq“ būstinėje Vilniuje dzūkai surengė sveiko maisto degustaciją. Kompanijos darbuotojai liko sužavėti „Slow food conviviumo“ nario Vlado Kavaliausko sūriais, gamtinės žemdirbystės entuziastės, smulkiosios ūkininkės Nijolės Venskūnaitės užaugintais vaisiais ir uogomis, iš jų pagamintais skanumynais, žolelių arbatomis, bei ekobendruomenių asociacijos atstovo Eimanto Stoškaus keptais moliūgų keksiukais.

„Lėtas maistas – prieš greitą maistą. Dažnai mes nebemokame valgydami išgyventi malonumo“, – tikino „Slow food conviviumo“ Alytuje prezidentė Džiuginta Rasiukevičienė, - „Sustokime, kol dar galime sustoti, pajuskime valgio skonį ir aromatą, įsigilinkime į tai, iš ko ir kaip jis pagamintas, kur šio produkto tėvynė, pasvarstykime, kokius jausmus ir prisiminimus mums kelia vienas ar kitas valgis“.

„Vienas svarbiausių sveikos gyvensenos šaltinių – tinkama mityba. Kuo maitini savo fizinį bei dvasinį kūną, toks ir esi, taip ir jautiesi,“- susirinkusiesiems kalbėjo Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė. Sveikos gyvensenos entuziastė priminė ir kitus gyvybiškai svarbius faktorius, nuo kurių priklauso mūsų sveikata ir gyvybingumas bei čia pat pravedė garso ir judesio meditacijos mankštą, kuri visus užliejo pozityvia nuotaika.

Lėtumo simbolį – sraigę – lėto maisto šalininkai visame pasaulyje pasirinko ne atsitiktinai. Visų pirma, išmintingoji sraigė yra lėta, o tai rodo, kad skubėti – kvaila. Antra, jei sraigė savo namelį visur nešiojasi kartu, vadinsi, „namai yra ten, kur yra sraigė“. Tuo ir remiasi „lėto maisto judėjimo“ filosofija: neskubėk, būk ramus, svetingas, negailėk laiko šeimai, draugams. Svarbu pripažinti maisto teikiamą malonumą, išmokti džiaugtis receptų ir skonių gausa, susigaudyti nacionalinėje maistą auginančių bei gaminančių bendruomenių įvairovėje.

Alytaus sveikuolių klubas „Ryžtas“, drauge su Lietuvos sveikuolių sąjunga, puoselėja tautos išminčių suformuluotą holistinės sveikatos sampratą, jungia žmones, besirūpinančius savo sveikata ir skleidžia sveikos gyvensenos žinias, atviri kiekvienam, kas nori prisidėti puoselėjant sveikos gyvensenos idėją ne tik Dzūkijos sostinėje, bet ir visoje Lietuvoje, būti kartu bendraminčių būryje. Dzūkijos sveikuoliai, susibūrę į „Slow Food Alytus“ klubą Vilniaus g.18, jau nuo spalio mėnesio kviečia į degustacijas-pietus, kurios vyks antradieniais, trečiadieniais ir ketvirtadieniais nuo 12 val. Norintys labiau pažinti „lėto maisto“ filosofiją, ir, žinoma, paragauti teisingai užaugintų, su meile pagamintų patiekalų, gali registruotis socialinio tinklo facebuk grupėje „Slow Food Alytus“ arba tel. 8-686-56947

Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ informacija Dariaus Minsevičiaus nuotraukos
Lėtas maistas slow food alytus slow food klubas sveikata dzūkija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Alytus per metus
Kviečiame gyventojus  į kasmetinius susitikimus „Alytus per metus" su Alytaus miesto meru, mero pavaduotojais ir savivaldybės specialistais. Susitikimų metu bus pristatomi nuveikti darbai, atsakoma klausimus bei diskutuojama aktualiausiomis temomis. Susitikimai vyks: 2018.11.21 17.30 val. su Senamiesčio, Dvaro ir Kurorto seniūnaitijomis Kraštotyros muziejuje 2018.11.26 17.30 val. su Vidzgirio ir Jurgiškių seniūnaitijomis Bendruomenės centre 2018.11.27 17.3...
Įvykiai
Pranešama, kad naktį, Vilniaus Santaros klinikose, netikėtai mirė žymus režisierius Eimuntas Nekrošius. Rytoj jis būtų šventęs savo 66 -ąjį gimtadienį. Užuojautas dėl režisieriaus mirties pareiškė aukščiausi šalies vadovai. Eimuntas Nekrošius bus laidojamas Raseinių raj., Šiluvoje.  Mišios bus laikomos lapkričio 21 d. 11:00 Vilniaus Bernardinų bažnyčioje. Atsisveikinimas su velioniu lapkričio 21 d. nuo 12:00 iki 20:00, „Meno Forto“ salėje, Bernardinų g. 8/...
Įvykiai
Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ jau aštuntą kartą po visą Lietuvą skleidžia žinią – dalinkimės skaitymo šviesa ir dovanokime naujų knygų šalies bibliotekoms. Kasmet ši akcija iš naujo papildo bibliotekų lentynas ir skaitytojų gretas. Tačiau neretai bibliotekos turi vos vieną populiarios knygos egzempliorių, kurio eilėje po keletą mėnesių laukia dešimtys skaitytojų. Todėl šiais metais „Knygų Kalėdos“ k...
Įvykiai
Įvertinęs vienų iš geriausių aukštųjų mokyklų pasaulyje, tokių kaip Masačusetso technologijų institutas, Stanfordo, Honkongo ir Edinburgo universitetai, patirtį, Vilniaus universitetas (VU) dar daugiau dėmesio skirs bendrųjų studentų kompetencijų – kritinio mąstymo, analitikos, darbo komandoje, lyderystės ir kitų – ugdymui. Šis uždavinys šiais metais tapo universiteto strateginio plano dalimi. Pasak projekto grupės vadovo, karjeros projektų koordinatoriaus...
Įvykiai
Žiema ne už kalnų ir nors jau pamiršome musių zyzimą, kovą su geliančiais uodais – nemalonūs ir namuose tikrai nelaukiami tarakonai žiemos miegu nemiega, o aktyviai drumsčia mums ramybę. Tarakonai – pavojingų ligų platintojai Ūsuotieji vabzdžiai kuria nešvaros įspūdį, jie potencialiai platina įvairius  ligų sukėlėjus. Kadangi tarakonai minta pačiu įvairiausiu organiniu maistu (dažniausiai atliekomis), jie perneša bakterijas ir ligų sukėlėjus. Jei tarakonai...
Laisvalaikis
Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, o kitiems jos neatsiejamos nuo mamos ar močiutės sekmadieninių blynų kvapo. Šiandien modernias šeimų tradicijas kuria, jomis dalijasi socialiniuose tinkluose ir įkvepia kitus ne viena žymi Lietuvos šeima. Štai trijų vaikų tėtis, tinklaraštininkas Simonas Urbonas šią vasarą su šeima apkeliavo Lietuvą per 40 dienų, o buvusio krepšininko Arvydo Macijausko žmona, kūrybinės studijos „Džimba“ ch...
Sveikata
Mūsų odos ir plaukų grožis priklauso nuo to, kaip jais rūpinsimės. Ypač tai aktualu žiemą. Žiema – tikras išbandymas mūsų kūnui, o darganoti, šalti orai kaipmat nualina ir odą, ir plaukus. Taigi kaip šaltuoju metų laiku tinkamai puoselėti savo grožį? Kokios priemonės – pačios efektyviausios? 10 odos priežiūros patarimų šaltajam sezonui: Veido, o ir kūno odai plauti netiks karštas vanduo, sausinantis ją. Dušo srovė turėtų būti ne šiltesnė nei kambario tempe...
Įvykiai
Pirkėjų krepšeliuose lapkritį vis dažniau atsiduria mandarinai, o gruodį mandarinai tampa pačiu populiariausiu vaisiumi Lietuvoje. Mandarinų tiekėjai daugiausia darbo turi būtent nuo lapkričio iki sausio – šiuo laikotarpiu į parduotuves iškeliauja daugiausia šių sultingų ir kvapnių vaisių. O švenčių laukiantys lietuviai lukštena juos biuruose ir namuose – tuomet staiga pakvimpa Kalėdomis. Artėjant šaltajam sezonui, lapkričio mėnesį, mandarinų paklausa prad...
Įvykiai
Nusipirkai gėrimą – sumokėjai užstatą; pakuotę grąžinai – užstatą atgavai. Tiek su užstato sistema susiduriame mes. Bet šis paprastas 10 ct sumokėjimo ir atsiėmimo mechanizmas – tik ledkalnio viršūnė. „Užstato sistema sukurta taip, kad pagrindiniai jos grandžiai – eiliniam vartotojui – ji būtų kuo paprastesnė ir aiškesnė. Tuo metu tarp gėrimų gamintojų, pardavėjų ir USAD vykstančių procesų mastai gerokai didesni ir sudėtingesni“, – sako užstato sistemą adm...
Čia pateikiama informacija skirta suaugusiems. Patvirtinkite, kad turite 18 metų.