Rudens derliaus pažibos – cukinijos ir moliūgai. Kaip išsirinkti ir kur panaudoti?

Rudenėjant, parduotuvių lentynos gražėja nuo sezono derliaus gėrybių – jau prieš kelis tūkstančius metų Centrinėje bei Pietų Amerikoje augintų cukinijų bei iš Meksikos kilusių moliūgų gausos. Daržovių, kurios ne tik puikiai prigijo mūsų klimatinėje aplinkoje, bet tapo ir itin pamėgtomis. Dalinamės patarimais, kaip išsirinkti geriausius moliūgus ir cukinijas bei kur juos panaudoti.

Cukinijos – sodrių spalvų bei blizgios

Rinkdamiesi cukiniją, atkreipkite dėmesį į jos spalvą. Ieškokite cukinijos, kurios žievelė sodrios, blizgios spalvos ir nedėmėta. Venkite didelių cukinijų. Pastarosios dažniausiai būna ne tokios tinkamos maisto ruošimui – vandeningos arba karčios. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad cukinija būtų kieta, tai ženklas, jog ji yra šviežia.

Gaminant patiekalus su cukinijomis ar iš jų galite sutaupyti laiko nelupdami žievelės, o tiesiog labai švariai ją nuplaudami. Gamindami iš jaunų, nedidelių cukinijų, žievelės galite ir nelupti, užtenka cukiniją gerai nuplauti. Tačiau jei gaminsite iš didesnės cukinijos, jos žievelę, dėl galimo kartumo, galima pašalinti. Tam puikiai tiks įprastas bulvių skustukas.

Cukinijas galima kepti ir ant alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus, ir ant sviesto. Tereikia nepamiršti, jog esant didesniam karščiui, sviestas į daržoves įsigers greičiau, tad svarbu ruošiamo maisto nesudeginti.

Didžiausia cukinijų paklausa fiksuojama rudenį ir pavasarį. 

Moliūgai – mažesni, tačiau pilni gėrybių

Rinkdamiesi moliūgą, taip pat ieškokite mažesnių, tokius daug lengviau paruošti bei apdoroti. O kai moliūgą valysite, sėklų neišmeskite – jas galėsite panaudoti patiekalams, pavyzdžiui, sriuboms ar salotoms, gardinti.

Surinktas moliūgų sėklas išlukštenkite, nuplaukite, nusausinkite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašovę į orkaitę kepkite žemoje, maždaug 160 °C temperatūroje apie 15 min. tol, kol jos gražiai apskrus. Nepamirškite sėklų pavartyti, kad nesudegtų. Kepindami moliūgų sėklas, dar galite jas pagardinti druska, kariu ar kitais jums patinkančiais prieskoniais.

O kad moliūgų pjaustymas netaptų sudėtingu darbu, ekspertas dalinasi originaliu patarimu. Į lėkštę įpilkite šiek tiek vandens ir įdėkite į ją dalį moliūgo plokščiąja puse žemyn. Tuomet lėkštę su moliūgu sutalpinkite į mikrobangų krosnelę ir pašildykite. Kaitinimo laikas priklauso nuo moliūgo dalies dydžio. Jei moliūgas užima visą lėkštės plotą, šildykite apie 15 min. pasirinkę apie 1100 vatų karštį. Jei mikrobangų krosnelės neturite, moliūgą galite pakaitintu ir orkaitėje įkaitintoje iki 190°C. Mažą moliūgą orkaitėje reikėtų kaitinti apie 15 minučių, vidutinį apie 30 minučių, o didelį apie 45 minutes. Pakaitinę moliūgą, leiskite jam šiek tiek atvėsti, kad nenusidegintumėte pirštų, o vėliau peiliu lengvai pašalinkite žievelę ir pjaustykite moliūgą smulkiau.

Fiksuojama, kad pastaraisiais metais rudens laikotarpiu moliūgų paklausa kasmet paauga beveik dešimtadaliu. 

vakarinėpalanga.lt
MOLIŪGAI CUKINIJOS PATIEKALAI KĄ PASIGAMINTI
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“ jau aštuntą kartą po visą Lietuvą skleidžia žinią – dalinkimės skaitymo šviesa ir dovanokime naujų knygų šalies bibliotekoms. Kasmet ši akcija iš naujo papildo bibliotekų lentynas ir skaitytojų gretas. Tačiau neretai bibliotekos turi vos vieną populiarios knygos egzempliorių, kurio eilėje po keletą mėnesių laukia dešimtys skaitytojų. Todėl šiais metais „Knygų Kalėdos“ k...
Įvykiai
Įvertinęs vienų iš geriausių aukštųjų mokyklų pasaulyje, tokių kaip Masačusetso technologijų institutas, Stanfordo, Honkongo ir Edinburgo universitetai, patirtį, Vilniaus universitetas (VU) dar daugiau dėmesio skirs bendrųjų studentų kompetencijų – kritinio mąstymo, analitikos, darbo komandoje, lyderystės ir kitų – ugdymui. Šis uždavinys šiais metais tapo universiteto strateginio plano dalimi. Pasak projekto grupės vadovo, karjeros projektų koordinatoriaus...
Įvykiai
Žiema ne už kalnų ir nors jau pamiršome musių zyzimą, kovą su geliančiais uodais – nemalonūs ir namuose tikrai nelaukiami tarakonai žiemos miegu nemiega, o aktyviai drumsčia mums ramybę. Tarakonai – pavojingų ligų platintojai Ūsuotieji vabzdžiai kuria nešvaros įspūdį, jie potencialiai platina įvairius  ligų sukėlėjus. Kadangi tarakonai minta pačiu įvairiausiu organiniu maistu (dažniausiai atliekomis), jie perneša bakterijas ir ligų sukėlėjus. Jei tarakonai...
Laisvalaikis
Vieniems šeimos tradicijos yra bendros šventės ar aktyvios veiklos, o kitiems jos neatsiejamos nuo mamos ar močiutės sekmadieninių blynų kvapo. Šiandien modernias šeimų tradicijas kuria, jomis dalijasi socialiniuose tinkluose ir įkvepia kitus ne viena žymi Lietuvos šeima. Štai trijų vaikų tėtis, tinklaraštininkas Simonas Urbonas šią vasarą su šeima apkeliavo Lietuvą per 40 dienų, o buvusio krepšininko Arvydo Macijausko žmona, kūrybinės studijos „Džimba“ ch...
Sveikata
Mūsų odos ir plaukų grožis priklauso nuo to, kaip jais rūpinsimės. Ypač tai aktualu žiemą. Žiema – tikras išbandymas mūsų kūnui, o darganoti, šalti orai kaipmat nualina ir odą, ir plaukus. Taigi kaip šaltuoju metų laiku tinkamai puoselėti savo grožį? Kokios priemonės – pačios efektyviausios? 10 odos priežiūros patarimų šaltajam sezonui: Veido, o ir kūno odai plauti netiks karštas vanduo, sausinantis ją. Dušo srovė turėtų būti ne šiltesnė nei kambario tempe...
Įvykiai
Pirkėjų krepšeliuose lapkritį vis dažniau atsiduria mandarinai, o gruodį mandarinai tampa pačiu populiariausiu vaisiumi Lietuvoje. Mandarinų tiekėjai daugiausia darbo turi būtent nuo lapkričio iki sausio – šiuo laikotarpiu į parduotuves iškeliauja daugiausia šių sultingų ir kvapnių vaisių. O švenčių laukiantys lietuviai lukštena juos biuruose ir namuose – tuomet staiga pakvimpa Kalėdomis. Artėjant šaltajam sezonui, lapkričio mėnesį, mandarinų paklausa prad...
Įvykiai
Nusipirkai gėrimą – sumokėjai užstatą; pakuotę grąžinai – užstatą atgavai. Tiek su užstato sistema susiduriame mes. Bet šis paprastas 10 ct sumokėjimo ir atsiėmimo mechanizmas – tik ledkalnio viršūnė. „Užstato sistema sukurta taip, kad pagrindiniai jos grandžiai – eiliniam vartotojui – ji būtų kuo paprastesnė ir aiškesnė. Tuo metu tarp gėrimų gamintojų, pardavėjų ir USAD vykstančių procesų mastai gerokai didesni ir sudėtingesni“, – sako užstato sistemą adm...
Įvykiai
Lapkričio 15-ąją minima jau penktoji Europos muzikos terapijos diena. „Muzika mane išjudina“ (Music Moves Me) – toks šių metų Europos muzikos terapijos dienos šūkis. Muzika sužadina mūsų emocijas ir sukelia norą judėti – tai poveikis, darantis įtaką žmonių sveikatai, todėl muzikos terapija dažnai taikoma pacientams. Minint Europos muzikos terapijos dieną, pasikalbėjome su jungtinės Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto (VU MF) ir Lietuvos muzikos ir te...
Vaikščiojantis stebuklas
Vaikščiojantis stebuklas. Taip apie Tatjaną Titorenko (73 m.) sako jos gydytojai, žinantys su kokia puokšte nepagydomų ligų ji gyvena jau keliasdešimt metų. Moteris džiaugiasi kiekviena nauja diena – miškas, grynas oras, jos mylimi augintiniai, sodas, daržas ir nuolatinis fizinis aktyvumas tapo neišsenkančiais jos gyvybinės energijos šaltiniais. Į Alytaus rajone miško prieglobstyje įsikūrusį „Šaltinėlio“ sodų bendrijos sklypą moteris atsikėlė gyventi, tikė...