Mėsos atsisakiusi N.Nekrašiūtė išsigydė nuo vaikystės kamavusius negalavimus

Prieš septynerius metus gyvulinės kilmės produktų atsisakiusi žinoma teatro ir kino aktorė, grupės „La forza“ narė Neringa Nekrašiūtė neslepia – visuomenė vis dar jautriai reaguoja išgirdusi frazę „veganiška mityba“. Tačiau savo valgiaraštį pakeitusi žinoma moteris sako, kad atsisakius mėsos kardinaliai pasikeitė jos savijauta ir ji išsigydė daug nuo vaikystės kamavusių negalavimų.

Jautė potraukį nuo paauglystės

„Mano jautrus skrandis, todėl mityba visada buvo labai aktuali. Nuo vaikystės nemėgau mėsos, nesuprasdavau, kodėl sriuboje plaukioja lašinys. Tačiau tuomet neturėjau suformuotų gerų valgymo įpročių. Mano vaikystė prabėgo keliaujant, valgydavau labai daug pusfabrikačių, sauso maisto“, – prisimena N. Nekrašiūtė, vegetarizmą išbandžiusi dar paauglystėje.

Tiesa, tada jauną merginą atkalbėjo šeimos nariai ir mokytojai. Visi aplink buvę žmonės gąsdino, kad taip galima susirgti mažakraujyste ar kitaip susigadinti sveikatą. Gyvenant su tėvais pasirinkti norimą mitybą nebuvo lengva, tačiau žavėjimasis vegetarizmu niekur nedingo.

Juo labiau kad Neringos kūnas pats tyliai sufleravo, koks maistas jam priimtiniausias.

„Kai laikydavausi daržovių ar grūdų dietos, mano savijauta iškart pagerėdavo, o sveikata pasitaisydavo, kūnas atsigaudavo. Taip išsigydžiau daug negalavimų. Atsikračiau peršalimo ligų, kurios kamuodavo nuolat. Jei ir pajaučiu peršalimo simptomus, tai per porą dienų jie dingsta, o seniau sirgdavau po dvi savaites. Atsisakius mėsos dingo reumatinės ligos, sąnarių uždegimai ir skausmai, skrandžio skausmai, žarnyno nepraeinamumas.Todėl pagrindinis motyvas atsisakyti mėsos buvo dėl sveikatos. Pradėjus gilintis į vegetarų filosofiją dar daugiau motyvacijos pridėjo ir humaniški sumetimai. Vegetarizmas privedė mane iki gyvenimo filosofijos pakeitimo. Atsisakyti mėsos įkvėpė religiniai, filosofiniai, etiniai motyvai“, – neslepia jau septynerius metus gyvulinės kilmės produktų nevalganti N. Nekrašiūtė.

Vyras – vegetariškos virtuvės šefas

Aktorė nežino, kaip jai būtų pavykę laikytis vegetariškos mitybos principų, jei ne vyras Gintautas. Jis yra virtuvės šefas, puikiai išmanantis vegetarišką virtuvę.

„Žmonės mano, kad vegetarai griaužia tik morką ir kopūsto lapą. Visi juokiasi, kad daugiau neturi ko valgyti. Iš tiesų taip nėra. Man pasisekė, nes mano vyras mėgsta gaminti. Virtuvė priklauso Gintautui, kuriam gaminimas yra didžioji gyvenimo meilė ir aistra. Be jo nežinočiau, kaip tinkamai ir skaniai maitintis. Vegetariškoje virtuvėje yra daug įvairovės, tik reikia turėti žinių. Gal netgi būčiau ir metusi tą vegetarizmą. Nes yra daug maisto produktų, kuriuos sunku pakeisti, jei neturi sukaupęs pakankamai žinių. Pavyzdžiui, želatiną. Vegetarai ją keičia iš jūros dumblių gaminama agara“, – sako aktorė ir atlikėja, gyvulinės kilmės produktų nepradėjusi valgyti net tada, kai laukėsi sūnaus.

Tuo gyvenimo laikotarpiu, kai būsimai mamai reikia ypač rūpintis savo mityba, Neringai taip pat daug padėjo mylimas vyras.

„Be jo tikrai nebūčiau žinojusi, ką valgyti, kad netrūktų geležies ar kad normalizuočiau kraujospūdį. Vyras padėjo taip sudėlioti mitybą, kad mano kraujas buvo geras, netrūko nei geležies, nei kitokių mikroelementų. Negėriau netgi jokių papildų. Išsiverčiau valgydama tam tikrus produktus“.

Turtinga vegetarų virtuvė

Per daug metų vegetarizmu N. Nekrašiūtė užkrėtė ir savo šeimos narius. Netgi aktorės močiutė, kuri be mėsos negalėtų išgyventi nė dienos, atvažiavusi į svečius maitinasi vegetariškais patiekalais, juos nuoširdžiai giria ir prašo atsivežti, kai Neringos šeima atvažiuos į svečius. Nieko nuostabaus, nes Gintautas kasdien paruošia gardžiausių vegetariškų kepsnių, troškinių, žirnių miltuose keptų daržovių ar blynelių.

„Mama vis stebėdavosi, kaip aš žiemą be „tauko“ galiu išgyventi. Bet mes žiemą sėkmingai maitinamės negyvulinės kilmės produktais, kurie gali pakeisti riebalus, šildo kūną ir yra natūralūs antiseptikai. Žiemą salotomis tikrai neišsimaitinsi. Šaltuoju metų laiku ruošdami maistą naudojame daug imbiero – dedame jo į sriubas, košes, netgi troškinius. Taip pat vartojame daug medaus, riešutų. Salotasgeriausia valgyti vasarą, nes tai kūną vėsinantis produktas“, – atkreipia dėmesį aktorė.

Neringos šeima vadovaujasi ajurveda, kuri siūlo daug žolinių preparatų ir prieskonių. Jų gausiai deda ruošdami maistą. Ypač rekomenduoja vartotighysviestą arba prieskonių mišinius, kurie veikia kaip antiseptikai (ciberžolė, gvazdikėliai, imbieras, amla milteliai, Himalajų druska ir kt.).

Tėvai atidžiai prižiūri ir savo penkerių metų sūnaus Mohano valgiaraštį. Aktorė džiaugiasi, kad jos vaikas auga visuomenėje, kurioje toleruojami kitokių mitybos įpročių vaikai. Darželyje galima užsakyti vegetarišką mitybą arba leidžiama atsinešti maisto iš namų. Pasak Neringos, daug vaikų yra alergiškų tam tikriems produktams, todėl su kitokiu maistu problemų nekyla.

Rekomenduoja tris produktus

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė primena, kadrenkantis vegetarizmą ar veganizmą labai svarbu pasirūpinti, kad gautume visų mums reikiamų maistinių medžiagų.

Atsisakius gyvulinės kilmės produktų svarbu, kad organizme netrūktų geležies – šis mineralas itin svarbus norint išvengti mažakraujystės, jis reikalingas deguoniui pernešti krauju, energijai išlaikyti, odos, nagų ir plaukų sveikatai užtikrinti, imuninei sistemai.

„Geležis itin reikalinga vaikų mityboje, kadangi dalyvauja augimo procesuose. Taip pat vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems dažnai geležies trūksta dėl suprastėjusios virškinimo sistemos darbo ir organizmo negalėjimo gerai jos įsisavinti. Reikia atkreipti dėmesį, kad geležies trūkumu dažnai skundžiasi ir besilaukiančios ar ką tik pagimdžiusios moterys, tad itin svarbu, kad jų mityboje būtų gausu geležies daug turinčių produktų“, – sako T. Šliažaitė.

Natūropatinės mitybos specialistė visiems į mitybos racioną rekomenduoja įtraukti tris produktus, iš kurių galima natūraliu būdu gauti pakankamai geležies. Ji rekomenduoja rinktis Jeruzalės artišokus/topinambus. Tai dar ne itin Lietuvoje paplitusi daržovė, tačiau pasižymi daugybe teigiamų sveikatai savybių. Svarbu atsiminti, kad geležies įsisavinimui pagerinti rekomenduojama citrina. Šis vaisius gerina ir virškinimo sistemos darbą. T. Šliažaitė vegetarų bendruomenei į valgiaraštį siūlo įtraukti daugiau petražolių, kurios turi daug geležies, taip pat jos yra puikus vitamino C šaltinis, o tai natūraliai padeda įsisavinti geležį. Taip pat reikėtų nepamiršti ir moliūgų sėklų. Kuo daugiau įvairių riešutų ir sėklų reikėtų vartoti su salotomis ir košėmis, desertais.

Sveikatos specialistai sutaria, kad organizmui reikalingų medžiagų gauti su maistu yra labai sunku. Todėl bent kartą per metus reikėtų išsitirti kraują.

Jei mitybą reikia papildyti tam tikrais vitaminais ar mikroelementais, patariama rinktis kokybiškus maistopapildus. Pagal patentuotą technologiją sukurti mikrokalpsuliuoti „SmartHit IV“ maisto papildai gali užtikrinti iki 6 kartų efektyvesnį vitaminų, mineralų ar augalinių ekstraktų įsisavinimą organizme.

Fotografas - Remis Ščerbauskas.

NeringaNekrašiūtė vegetarizmas veganiškamityba SmartHitIV maistopapildai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Įvykiai
Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ šiandien pasveikino partnerius ir darbuotojus tarptautiniame Rygos oro uoste, kur vyko renginys, skirtas pagerbti rugpjūčio 23 d. minimam Baltijos kelio 30-mečiui. Šia proga kompanija Baltijos šalims padovanojo šių šalių vėliavomis puoštus lėktuvus ir Baltijos keliui skirtą dainą. „Mes didžiuojamės, jog Baltijos kelio – unikalios, taikios demonstracijos, kuri parodė pasauliui, kaip ryžtingai ir vieningai žmonės Balt...
Būstas
Paskutinis vasaros mėnuo – laikas, kuomet į didžiuosius Lietuvos miestus, daugiausia sostinę, po vasaros atostogų sugrįžta studentai. Dažnas jų padedant tėvams ieško būsto, kuriam kelia tokius esminius kriterijus: vienam ar dviem jaunuoliams tinkamas buto dydis ir suplanavimas, protingo dydžio jo išlaikymo išlaidos, galimybė iš namų patogiai pasiekti universitetą ar kolegiją. Jaunuolių poreikius nagrinėjantys nekilnojamojo turto (NT) rinkos ekspertai besid...
Įvairios
Rugpjūčio 9-ąją programuotojų konferencijoje HDC2019 „Huawei“ nudžiugino savo gerbėjus naujienomis apie šviežutėlę „Android“ pagrindu veikiančią operacinę sistemą EMUI10. Būtent skirtingos EMUI versijos šiuo metu palaiko gyvybę gamintojo išmaniesiems telefonams, įskaitant ir naujausią P30 įrenginių seriją. Todėl kompanijos atstovai džiaugiasi, kad naujausias jų produktas dalį išmaniųjų telefonų leis atrasti iš naujo ir pasiūlys neregėtų galimybių. Dar išma...
Būstas
Jei gyvenime pritrūkote iššūkių, kraustykitės į naujus namus. Daugeliui šis procesas tampa tikru išbandymu – kokį būstą rinktis, kurioje vietoje, kokį biudžetą jam galite skirti ir galiausiai – kaip nauji namai turėtų atrodyti? Jei sklandžiai įveikėte etapus susijusius su būsto tipu, jo kaina ir pageidautina lokacija, vis dar laukia namų įrengimo galvosūkis. Kas naudingiau, rinktis būstą su daline ar pilna apdaila? Samdyti interjero dizainerį ar pasikliaut...
Įvykiai
Rugpjūčio 23 d. sukanka 30 metų nuo masinės Baltijos tautų akcijos „Baltijos kelias“, pranokusios visus organizatorių lūkesčius. 2 milijonų žmonių rankų grandinė sujungė 620 kilometrų nuo Vilniaus iki Talino. Kultūros ministerija kartu su kitomis institucijomis prisideda prie specialių Baltijos kelio 30-mečiui skirtų renginių. Nuo rugpjūčio 12 iki rugsėjo 9 d. Seimo Vitražo galerijoje veiks fotografo Romualdo Požerskio fotografijų paroda „Baltijos kelias“....
Įvykiai
Seimo narė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė siūlo atsisakyti kitais metais įsigaliosiančio draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais lauko kavinėse, neturinčiose stacionarios prekybos vietos, bei paplūdimiuose. Minėti draudimai buvo priimti dar 2017 metais, kartu su visu alkoholio kontrolės paketu.   „Kavinėse prisėdę žmonės toli gražu nėra didžiausi alkoholio vartotojai, taigi kol draudimas dar neįsigaliojo, kviečiu Seimą iš naujo apsispręst...
Įvykiai
Jau dešimtmetį kino po atviru dangumi seansus rengiantis „Kinas po žvaigždėmis“ kartu su Lietuvos kino centru šiais metais pristato ypatingą iniciatyvą – siekį lietuviška kino klasika suvienyti viso pasaulio lietuvius. Rugpjūčio 5 dieną užsienyje ir Lietuvoje įvyks „Lietuviško kino naktis“, kurios metu išvysime vieną gražiausių lietuviškų filmų – restauruotą Arūno Žebriūno „Riešutų duoną“ (1978 m.). Renginio širdimi pasirinkta Vilniaus Katedros aikštė, tač...
Verslas
Legendiniai, žygiavę kone per visą maištingą XX amžiaus istoriją, „Inkaro“ sportbačiai grįžta – menantys praeitį, bet prisitaikę prie šiandienos. Nuo 1933 m. savo istoriją skaičiuojantys „inkarai“ pradeda bičiulystę su aktyvaus laisvalaikio ir sporto aprangos prekės ženklu „Audimas“, išskirtinai prekiausiančiu atgimusiais „Inkaro“ sportbačiais. Pasitikti grįžtančią legendą susirinko būrys žinomų stileivų, jaučiančių nostalgiją šiems sportiniams bateliams....
Įvairios
Vasara – nuostabus metas, kai mes norime, galime ir turime valgyti daug šviežių, mūsų pačių ar ūkininkų išaugintų vaisių ir daržovių, įvairių miško ar sodo gėrybių. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nuolat akcentuoja, kad jų reikia valgyti kuo daugiau. Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto profesorius dr. Rimantas Stukas patikina, kad būtent dabar yra puiki proga ne tik pagerinti savo sveikatą skanaujant naujo derlia...