Pavasarinis organizmo alinimas: kaip to išvengti?

Prasidėjus pavasariui žmonės neretai iškrenta kaip lapai. Pasak mitybos specialistų, tą lemia ne tik nusilpęs, vitaminų bei mineralų stokojantis organizmas, bet ir drastiškos priemonės, kurių imamasi siekiant greito rezultato. Norint gerai atrodyti, puikiai jaustis ir ilgai gyventi, subalansuota mityba bei kasdienis judėjimas yra svarbiausi veiksniai.

„Žiemą imuninė sistema nuolat kovoja su gresiančiais susirgimais, todėl artėjant pavasariui būna nusilpusi. Atšilus orams daugelis pradeda rūpintis savo išvaizda ir imasi visokių būdų jai tobulinti: pradedama sportuoti, perdėtai susirūpinama mityba, alinamasi įvairiomis dietomis – viskas daroma drastiškai. Dėl tokio entuziastingo savęs tobulinimo užpuola peršalimo ligos, nusilpsta ir valia – tokiu būdu dingsta motyvacija toliau siekti tikslų. Deja, žmonės linkę į kraštutinumus: norisi visko čia, dabar ir greitai“, – apgailestavo įmonės „Sveika persona“ savininkė Laura Beržanskaitė-Bulovienė.

Tomas Edisonas dar XX a. pr. yra pasakęs, kad vietoj to, jog skirtų vaistus, ateities gydytojai skatins pacientus susirūpinti savo kūno sandara, dieta, ligų prevencija. O prevenciją sudaro neatskiriamas trejetas: sportas, poilsis (gebėjimas atsipalaiduoti) ir optimali mityba.

Kraštutinumai – ne į naudą

L. Beržanskaitės-Bulovienės teigimu, optimali mityba reiškia įvairų dienos racioną, sudarytą iš skirtingų maistinių medžiagų: baltymų, angliavandenių, riebalų, mineralų, vitaminų ir pakankamo vandens kiekio. Organizmui būtina duoti tokius maisto produktus bei papildus, kad kūnas būtų sveikas ir darbingas. Tačiau neretai imamasi labai drastiškų mitybos variantų ir pasišvenčiama, pavyzdžiui, tik baltyminei, agurkų, skysčių ar net bado dietoms.

„Jei visą žiemą valgomi cepelinai, rūkoma, o „susiimti“ ketinama tik pavasarį, drastiškos permainos sukelia organizmui daug streso. Reikia suprasti, jog dauguma ligų atsiranda kaip nekokybiškos mitybos išdava. Jeigu asmuo suvoktų, kad tai, ką neatsakingai vartoja: netinkamą maistą, gazuotus, saldžius gėrimus arba perteklinį vaistų kiekį – daro žalą ir gali negrįžtamai paveikti sveikatos būklę, galbūt elgtųsi kitaip“, – svarstė sveikos gyvensenos specialistė.

Tinkamiausia – sezoninė mityba

Visgi net ir tie, kurie renkasi sveikatai naudingą maistą, negauna dalies reikalingų vitaminų, mineralų, riebalų bei angliavandenių. L. Beržanskaitė-Bulovienė įsitikinusi: organizmui ypač tinkama – ekologiška mityba. Žiemą iš svetur atvežtos daržovės niekad neturės tų mineralų, kuriais pasižymi nuskintosios iš šiltnamio vasaros metu. Verta atkreipti dėmesio į sezoninę virtuvę: šaltuoju laikotarpiu patartina rinktis burokėlius, kopūstus, ankštines daržoves, raugintas, džiovintas ar iškart po derliaus nuėmimo užšaldytus vaisius bei daržoves – juose išlieka didžiausias vitaminų, antioksidatntų bei mineralinių medžiagų kiekis.

„Pavasaris – tai pereinamasis metas, kada skatinčiau vartoti šaldytas daržoves, vaisius. Siūlau atkreipti dėmesį į sėklas: linų sėmenys, saulėgrąžų, moliūgų, kanapių bei chia sėklos yra puikūs baltymų šaltiniai, turtingi būtinais riebalais, mineralais, vitaminais. Sėklos pasižymi geru poveikiu virškinimui, širdžiai, imuninei sistemai, jose gausu antioksidantų. Atkreipčiau dėmesį ir į vietinių arbatų: čiobrelių, melisų, gauromečio ir kitų – naudą“, – sakė specialistė, pridurdama, kad svarbu rinktis kuo natūralesnius, mažiau apdirbtus, šalies ūkiuose išaugintus produktus bei, kiek tik įmanoma, viską gamintis pačiam.

Kelias į sveikuolių širdis – per ūkyje išaugintą maistą

Ypač dideliu ekologiško maisto pasirinkimų šią dieną pasižymi Vilniuje esantis „Benedikto“ turgus, kuriame prekiaujama lietuviškų ūkių atstovų produkcija. Atokesnėse šalies vietose – nepaprastai švari aplinka, ten nėra vykdoma aktyvi ūkinė veikla. Tokios sąlygos yra ypač palankios ekologiškos produkcijos augintojams.

Viena iš naujausiai „Benedikto turguje“ atsidariusių sveikatai naudingų produktų prekyviečių – balandžio 18 d. duris atvėrusi Ilzenbergo dvaro ūkio krautuvėlė. Ilzenbergo dvaras, esantis švarios gamtos apsuptame Rokiškio kampelyje, geba pagaminti tiek produkcijos, kad ši pasiekia ir miestiečius.

Jonas Dalis, žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergo dvaras“ vadovas, teigė, kad tarp tiekiamos produkcijos jau atsirado ridikėliai, prieskoninės žolės bei lapinės daržovės; netruks pasirodyti svogūnai bei įvairios kitos šviežios daržovės.

„Ūkio veikla paremta sezoniškumu. Dėl to vasarą prekiaujame pomidorais, agurkais, uogomis. Rudenį – morkomis, bulvėmis, obuoliais, juodaisiais bei raudonaisiais serbentais, šilauogėmis, kriaušėmis“, – vardijo J. Dalis.

Ilzenbergo ūkio laukai yra neteršiami, todėl žemė, kurioje auginami produktai, apsaugoma nuo kitų agrochemizuotų ūkių poveikio. Tokiomis sąlygomis išauginti produktai išsiskiria sudėtyje esančiomis maisto medžiagomis: turi daugiau vitaminų, svarbių mineralinių medžiagų, tokių kaip kalcis, magnis, geležis, chromas bei antioksidantų, angliavandenių ir baltymų.

„ Ilgą laiką veikiami prasto maisto su stipriais priedais (saldikliais, skonio stiprikliais, įvairiais padažais) mūsų receptoriai atpranta atskirti gerą maistą nuo prasto. Tačiau organizmas tą skirtumą jaučia ir po tam tikro laiko „praneša“ ligomis. Pavasaris, kai jaučiamės nusilpę – tinkamiausias metas susirūpinti mityba“, – teigė J. Dalis.

ilzenbergodvaras benediktoturgus jonasdalis ekologiškiproduktai ūkiokrautuvėlė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Kultūra
Birželio pradžioje patalpų Vilniaus spaudos rūmuose duris užvėręs rekonstrukcijai Keistuolių teatras pradeda jau 32-ąjį sezoną. Šie metai trisdešimtąjį jubiliejų mininčiam teatrui – kupini kelionių po visą Lietuvą: kol namų salėje pluša darbininkai, kūrybinė Keistuolių komanda su savo spektakliais aplankys per 13 skirtingų miestų, o rudens pabaigoje trumpam sugrįžę į gimtąsias patalpas pristatys dvi premjeras vaikams ir jaunimui. 30-uosius veiklos metus šv...
Alytaus vaiduokliai
Alytuje yra apleistų pastatų, kurie nepuošia miesto vaizdo, vienas jų stovi pačiame miesto centre. Jau greitai tiek minėto, tiek ir kitų apleistų pastatų vaizdas turėtų pasikeisti – juos planuojama uždengti tentais.  Rugpjūčio pabaigoje Alytaus miesto savivaldybės taryba pakeitė Alytaus miesto švaros ir tvarkos taisykles, kuriose numatyta, kad apleistų pastatų savininkai turi juos apdengti specialiais tentais.  Apdengti pastatus specialiais tentais gan pop...
Mes – baltai - Baltų vienybės diena
Baltų vienybės dieną – rugsėjo 22-ąją – kviečiame dalyvauti sąšaukoje „Mes – baltai“. Ant Alytaus piliakalnio 20 val. visus pasitiks jotvingių kariai, kurie parodys jotvingių karybos meną. Kadaise vienas jotvingių karys nebijodavo stoti į kovą su dešimčia priešų!  Po ugnies apeigų, kurioms vadovaus vaidila Marius Galinis, piliakalnio papėdėje uždegsime kūrybinės stovyklos „Ženklai ir simboliai“ dalyvių pagamintas šiaudines skulptūras.  Kartu su Egle Česnak...
Baltų vienybės keliu
Vienybė, darna, tapatumas – tai tautos ir kiekvieno žmogaus gyvasties pagrindas. Vienybės idėja stiprino senąsias kultūras, suteikdama jėgų joms išlikti. Ne išimtis ir senoji baltų kultūra: darna jungė tiek gamtą su žmogumi, tiek skirtingas baltų tautas.  Nepaisant valstybes skiriančių ribų, po pasaulį pasklidusius baltų palikuonis vienija iš protėvių paveldėta pasaulėžiūra, gyvos tradicijos ir papročiai. Baltų genčių kalbos ir kultūra turi bendras šaknis....
ŽALIOJI STRATEGIJA VERSLUI
Rugsėjo 13 d. Alytuje susitiko ekonomikos ir finansų ekspertai, žaliosios politikos atstovai bei socialiai atsakingo verslo konsultantai ir drauge ieškojo geriausių sprendimų, padėsiančių užtikrinti ekonominį Alytaus regiono augimą ir konkurencingą ateitį.  Alytus, kaip ir kiti regionai, šiuo metu susiduria su sudėtingais iššūkiais – emigracija, darbo vietų stoka, todėl nedelsiant būtina imtis priemonių, gerinančių gyvenimo sąlygas, įsidarbinimo galimybes...
JAUNIMO PARKAS -GRILIO ZONA
Alytaus jaunimo parke nuo vienos iš neseniai įrengtų grilio zonų šiandien sklido kepsnių kvapas – kepsnius čia ruošė prijuostes užsirišę Alytaus miesto savivaldybės vadovai. Kol skrudo kepsniai, Alytaus miesto savivaldybės vadovai susirinkusiems žiniasklaidos atstovams pristatė grilio zoną ir tolimesnius Jaunimo parko plėtros planus.  „Džiaugiuosi, kad Jaunimo parkas tampa ne tik vaikų pramogų zona, bet ir suaugusiųjų laisvalaikio praleidimo vieta. Jį mes...
Pirmoji ankstyvo ryto valanda
Apie sveiko gyvenimo būdo įpročius, kurie nieko nekainuoja, bet dovanoja daug ką – gerą savijautą, šypseną ir sėkmingą dieną  žiūrėkite vaizdo reportaže  Alytaus sveikuolių klubo „Ryžtas“ vadovė Jūratė Marčiulaitienė dalijasi praktiniais ankstyvo ryto – geros dienos pradžios – patarimais su Sveiko gyvenimo būdo įpročių 7 savaičių iššūkio dalyviais.  „Pirmoji ankstyvo ryto valanda yra labai svarbi mūsų gyvenime. Pasitikime ją su šypsena, dėkingumu, meditaci...
„Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“
Rugsėjį startuoja alytiškių jau spėtas pamėgti renginių ciklas kiek rėksmingu pavadinimu „Dėmesio! Dvi kartos traukinyje“. Jau trečiąkart Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos organizuojamuose literatūriniuose susitikimuose vėl švytės tiek patyrusių literatūros grandų, tiek naujų, savitai ir ryškiai sužibusių kūrėjų asmenybės ir talentai. Ir vėl ieškosime skirtingų kartų rašytojų kūrybinės sanglaudos ar priešpriešos. Šiuolaikinės lietuvių literatūros įdomyb...
Įvairios
Atvykus į oro uostą ne vienam keliautojui sukirba klausimas – kaip kuo greičiau ir be vargo praeiti keleivių saugumo patikrą? Aviacijos ekspertai teigia, kad ji tetruks vos kelias minutes, jei kai kuriuos darbus padarysite dar būdami namuose ir prisiminsite, kokių daiktų į bagažą dėti negalima. Skysčius geriau susipakuoti dar namuose Oro uoste prieš aviacijos saugumo patikrą keleivių prašoma pateikti kai kuriuos iš savo vežamų asmeninių daiktų, pavyzdžiui,...