5 taisyklės, kaip tinkamai laikyti po švenčių likusį maistą

Nors ruošiant šventinį stalą dažniausiai atrodo, kad šįkart vaišių bus „kaip tik“, šventinių patiekalų, kaip taisyklė, visuomet lieka. Visko suvalgyti nepavyksta, bet išmesti irgi nekyla ranka – kaip laikyti po šventės likusį maistą, kad jo būtų galima skanauti vėliau?

Per šventes nesuvalgyti maisto likučiai vartoti tinkami dar apie porą dienų. Tiesa, tam, kad atlikę patiekalai ir vėliau būtų skanūs, o taip pat nekeltų pavojaus virškinimui, jais reikia tinkamai pasirūpinti.

Skirtingus atlikusius patiekalus reikia laikyti skirtingai – vienus būtina laikyti kuo žemesnėje temperatūroje, šaldytuve paliekant kaip galima giliau, kitus tinka laikyti šilčiau, todėl galima sudėti į šaldytuvo lentynas, treti tuo tarpu drąsiai gali būti užšaldyti ir suvartoti net gerokai vėliau.

Pagrindinės maisto likučių laikymo taisyklės:

  • Į šaldytuvą – tik atvėsinti patiekalai

Svarbu atminti, kad į šaldytuvą galima dėti tik tokius patiekalus, kurie jau yra pilnai atvėsę. Nei vis dar garuojantiems, nei bent šiek tiek šiltiems maisto gaminiams šaldytuve ne vieta. Taip pat, kaip ir per ilgai užsibuvę kambario temperatūroje, staiga patekę į šaltą temperatūrą patiekalai praranda savo išvaizdą ir skonines savybes. Be to, į šaldytuvą padėtas karštas ar šiltas patiekalas gali neigiamai paveikti kitus, aplink esančius produktus.

  • Tinkamai parinkti temperatūrą

Optimali šaldytuve vyraujanti temperatūra yra apie 4-6 laipsnius. Šalčiausia yra apatinėse šaldytuvo lentynose (maždaug apie 4 laipsniai), taigi čia reikėtų laikyti tuos patiekalus, kurie genda greičiausiai, pavyzdžiui, atlikusias mišraines ar salotas, taip pat pieniškus skanėstus. Šiek tiek šilčiau yra šaldytuvo viršuje, kur temperatūra gali siekti net iki 10 laipsnių. Taigi viršutinėse lentynose tinka laikyti ilgiau stovėti galinčius patiekalus. Pavyzdžiui, raudoną mėsą, rūkytus ar konservuotus gaminius.  

  • Gaminti tik „paskutinę minutę“

Kad ir kaip norėtųsi visus šventinius patiekalus paruošti kaip tik galima anksčiau, tam, kad nesuvalgyti maisto likučiai būtų tinkami vartoti ilgiau, imtis gaminti reiktų kaip įmanoma arčiau šventės pradžios. Planuoti laiką bus lengviau, jei iš anksto atliksite paruošiamuosius darbus. Pavyzdžiui, mišrainėms skirtus ingredientus galima supjaustyti jau ryte ir perdien laikyti atskiruose indeliuose, o sumaišyti tik artėjant vakarui, pyrago tešlą užmaišyti iš ryto, o skirtingus marinatus paruošti netgi iš vakaro. Kuo vėliau bus pagamintas maistas, tuo ilgiau jis galios.

  • Suvynioti arba pridengti

Tam, kad po švenčių „užsilikę“ patiekalai ar maisto produktai būtų galimi valgyti kuo ilgiau, reikia užtikrinti kuo mažesnę jų sąveiką su vyraujančia aplinka – sandariai uždengti, kad į indą su maistu patektų kuo mažiau oro, arba suvynioti į maistinę plėvelę, foliją ar sudėti į maišelius. Kuo mažiau deguonies pasieks maistą, tuo ilgiau jis išliks maistingas. Be to, skirtingi kvapai nesimaišys tarpusavyje.

  • Idėja – užšaldyti

Dalis šventinių patiekalų, jei tik lieka nesuvartoti, gali būti tinkami palikti šaldymo kameroje. Tuomet juos galima suvartoti net ir gerokai vėliau, nei baigėsi šventės.

Užšaldyti maisto gaminius ar pavienius produktus reikia sandariai juos sufasavus indeliuose ar maistiniuose maišeliuose. Šaldymo kameroje palikti galima ir kepti paruoštus mėsos patiekalus, ir įvairius virtinius ar panašius gaminius, ir termiškai neapdorotas daržoves. 

Nemokami Vilniaus skelbimai

VAIŠĖS ŠVENTINIAI PATIEKALAI MAISTO LIKUČIAI
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Aš rekomenduoju
Rekomendacijų nėra

Komentarai

Komentarai skirti bendrauti ir aptarti įmonės ar renginio ypatybes, taip pat išsiaiškinti įdomius klausimus apie tai.

Testas!
Šiame paveikslėlyje paslėptos trys boružės ir trys vaiko veidai. Jūsų užduotis  juos rasti per 1 minutę. Atsakymą rasite apačioje. Mes paruošėme jums keletą išbandymų, keleta klasikinių užduočių. Kai kurioms iš jų reikės tik dėmesio, kitoms - dėmesingumo ir ar loginio mąstymo. Imsitės iššūkio?  Mūsų dėmesio testai pateikiami nuotraukose ir susideda iš skirtingų tipų užduočių: rasti klaidą, rasti skirtumus ir padaryti logiškas išvadas. Testo atsakymas
Įvykiai
Savaitgalį šalies parduotuvėse vykusi „Maisto banko” akcija pasižymėjo aktyviu aukojimu. Per dvi dienas nepasiturinčiųjų maitinimui savanoriai surinko 479 tūkst. eurų vertės maisto. „Toks rezultatas pranoksta pavasarių „Maisto banko“ akcijų rezultatus“, - džiaugiasi laikinoji „Maisto banko“ vadovė Kristina Tylaitė. 74 miestuose paaukoti maisto skurstantiesiems prašė savanoriai surinko 415 tūkst. įvairių ilgai negendančių maisto.“ „Maisto banko“ akcijos sav...
Laisvalaikis
Kelionių organizatoriai pastebi, jog būtent pavasaris yra antras populiariausias atostogų laikas, kuris poilsiautojų srautais nusileidžia tik vasarai. Ir tai ne nuostabu, mat pavasarį užsienio kurortuose galima pasimėgauti ne tik vasariška šiluma, bet ir poilsiu su visa šeima, kuomet mokyklinio amžiaus vaikai turi visą savaitę, laisvą nuo pamokų. Pasidovanoję išvyką į vieną populiariausių užsienio kurortų, įpusėjus balandžiui, galite nušauti du zuikius vie...
Įvykiai
juokdary išminčiaus širdim – uždangą nakties pakėlęs surinkęs karalių ašaras bėgantį laiką ir gėlą – nusimesk savo rūbą dulkėtą ir pabūk dar laimingas akimirksnį vėlų – kai visi užmiršo tave senojo teatro tyloj pasilikusį...   dar pabūk juokdary – dar iš laimės virpėdamas šok savo šokį – netikros mėnesienos šviesoj netikrų karalysčių karaliams...   Šį eilėraštį Birutė Mar parrašė lygiai prieš dvidešimt metų Teatro dienos proga. Birutė Mar – šiuo pavard...
Alytaus darželiuose
Alytus tikriausiai bus pirmasis Lietuvoje, kuriame atnaujinamos miesto darželių tvoros ir varteliai pasipuoš spalvingais pasakų herojais. Žaismingos ir nuotaikingos figūros ant vartų ir vartelių nuo šiandien puošia 8 miesto darželius. Jie sumontuoti lopšeliuose-darželiuose „Du gaideliai“. „Saulutė“, „Linelis“, „Putinėlis“, „Šaltinėlis“, „Volungėlė“, „Vyturėlis“ ir mokykloje-darželyje „Drevinukas“.  Varteliuose atsispindi ir nauji įstaigų logotipai, tikslia...
Stipriausi jaunieji Alytaus plaukikai
Kovo 15-16 dienomis Klaipėdoje vyko Lietuvos vaikų pavasario plaukimo pirmenybės kuriose Alytaus sportininkai šauniai pasirodė ir grįžo namo su medaliais. Stipriausi jaunieji Alytaus plaukikai, mergaitės, gimusios 2007-2009 metais, berniukai, gimę 2006-2008 metais.  Trenerio Liongino Kuprio auklėtiniai ir vėl pasirodė puikiai, trys jo auklėtiniai parsivežė 6 medalius. Ema Kastsiukovich laimėjo 1 vieta plaukiusi 200m krūtine ir 2 vieta 50m krūtine. Vilgustė...
Žmogus išmoko kontroliuoti jį supančią gamtą
Komfortas – didžiausias sveikatos priešas. Lepindami savo kūną įvairiais patogumais, mes slopiname imuninę sistemą. Norėdami tapti atsparesni, turime atsigręžti į gamtą. Vienas iš efektyviausių būdų stiprinti imuninę sistemą yra šaltis.  Tuo net neabejoja Wim Hofo pasekėjas, vienintelis Lietuvoje šio metodo sertifikuotas instruktorius Arūnas Degutis.  „Šalčio nereikia bijoti, reikia bijoti peršalimo, - įsitikinęs A. Degutis, - laipsniškas grūdinimasis, lei...
Vertimų kupė poezijos ir prozos traukinyje
28 d. 17 val. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) įsikurs improvizuota „Vertimų kupė poezijos ir prozos traukinyje“. Čia įvyks susitikimas su poetu, vertėju, literatūros ir meno kritiku, libretų autoriumi Dainiumi Gintalu. Muzikinius intarpus dovanos Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos mokiniai. Dainius Gintalas 1997 m. debiutavo palankiai kritikų įvertintu eilėraščių rinkiniu „Angis“, o 2007 m. pasirodžiusi antroji jo poezijos k...
Esame labai laimingos
Alytaus "Prekybos-Paramos" tinklininkės gana netikėtai padovanojo didelę šventę Lietuvos tinklinio bendruomenei. Ketvirtąją vietą reguliariajame sezone užėmusios alytiškės savaitgalį triumfavo Baltijos čempionato finalinio ketverto turnyre Tartu (Estija).  Pusfinalyje 3-1 buvo nugalėta pajėgi Latvijos komanda Rygos RVS, o finale 3-2 buvo palaužta praėjusių metų čempionė ir reguliariojo sezono nugalėtoja Tartu "TU-Bigbank" (Estija) komanda.  "Negali visą la...